Денят, в който според Светото Евангелие Христос влиза в Йерусалим и е посрещнат от ликуващото население като "Царя Израилев".

Празнични литургии днес бяха отслужени във всички православни храмове в страната. Християните се помолиха за здраве и отнесоха осветени върбови клонки в домовете си.

В софийския храм "Свети Александър Невски" българският патриарх Максим отслужи празнична литургия и благослови миряните.

От утре започва Страстната седмица на Христовите мъки и разпване, която завършва с Възкресението на Спасителя.

Честито на всички именици. А днес те са много.

Според официалната статистика, след хората, носещи името Иван и неговите производни, най-много българи носят имена на цветя.

Как избираме имената на децата?

Според проучване, проведено във Великобритания, 70% от родителите вярват, че името на детето може да повлияе на бъдещето му и по-специално върху професионалната реализация. По тази причина британците прекарват над 30 милиона часа годишно, за да изберат име на детето си. 28% от родителите прибягват до помощта на именници, а едва 13% кръщават децата си на свои близки. Всяко десето бебе носи името на популярна личност.

У нас традицията да се кръщават децата на бабите и дядовците все още се спазва, но не липсват и изключения:

"Започва да се поизмества малко тая традиция - от прекалено голямото гледане на сериали и кръщаването на децата на любими герои от тях", казвя Светла Ракшиева, директор на Националния етнографски музей.

Сред нетрадиционните имена са Зоро, Тарзан, Ланселот, Бризеида, Клеопатра и Мадона.

Според етимолозите, българите също вярват, че името е свързано с характера на детето и дори може да предопредели съдбата му.

"Като носи името на едно хубаво цвете, момичето в някакъв смисъл ще прилича на него. По някакъв начин това е свързано с възраждането, обновлението на природата след тежката зима", добави още Светла Ракшиева.