Скандалът в МВР отново извади на публично обсъждане идеята за ползването на детектор на лъжата за проверка на лоялността на кадрите в системата. Оказа се, че тя се обсъжда още отпреди 10 години. В bTV поканихме специалист, който да обясни какъв ефект може да се очаква от употребата на полиграфа и може ли министерството да му се довери.

Модата на полиграфа е актуална в повечето големи частни фирми в страната от доста време. С него те проверяват лоялността на кадрите си, извършват проверки на вътрешни криминални случаи като кражби на пари от служебни каси например. Затова частните психолаборатории, предоставящи услугата, са затрупани от работа.

"Ние търсим и изследваме двата дяла на нервната система - симпатиков и парасимпатиков, дали има отклонения в различните нива", каза психологът Людмил Стоянов.

С различни датчици, полиграфът следи отклоненията в нивата на сърдечната дейност, дишането и влажността на повърхностния слой на кожата. Тези отклонения би трябвало да показват вълнение при отговор на даден въпрос и съответно да са показател, че изследваният лъже.

"Самата идея в МВР не е нова преди десет години също беше спомената, тогава трябваше да се купят полиграфи за всички регионални служби, но така и не се получи...", каза Стоянов

Полиграфът се използва и сега в МВР при разследването на тежки престъпления. Важно е да се знае, че на детектор на лъжата може да се подложиш само доброволно, както и че въпросите, които се задават се обсъждат предварително.

Цената на един такъв компютър е близо 4 хиляди долара, а услугата която трае по час и половина най- малко на човек, се оценява между сто и двеста лева. В момента психолозите отчитат бум на използването на детектора на лъжата при ревнивите съпрузи, които подозират половинките си в изневяра.