Президентът на САЩ пристигна в Сочи на 5 април. Двамата "се чувстват комфортно в компанията помежду си", в неформална обстановка, съобщи в изявление Белият дом. Според информацията атмосферата по време на вечерята е била "топла, благоприятна, много уютна и весела". Путин и Буш дори се присъединили към танцьорите от Кубанския казашки хор, които изнесли концерт пред президентите. На фона на "топлата атмосфера" тази сутрин започнаха дискусиите. Резултатът – противоречията по ключови въпроси остават, но воля за постигането на компромис има.

Путин за пореден път потвърди, че Русия е категорично против разполагането на елементи от американската система за ПРО в Източна Европа, но допълни, че въпреки това “елементи на прогрес има”. Буш, на свой ред, подчерта, че трябва да се положат още доста усилия, за да бъде убедена Москва, че новата ПРО не е насочена срещу Русия.

Положителна оценка

Владимир Путин оцени "като цяло" като положителна осемгодишната съвместна работа с американския президент Джордж Буш, въпреки запазващите се противоречия по редица въпроси. “Преди всичко бих искал да благодаря на президента на САЩ за това, че се отзова на моето предложение да се срещнем именно тук, в Сочи, за да дадем своеобразна оценка на почти осемгодишната ни съвместна работа. Мисля, че Джордж ще се съгласи, че като цяло тя беше положителна”, каза Путин. “Няма да крия, че понякога диалогът е труден и между нашите страни е имало и продължава да има сериозни разногласия по едни или други проблеми. Намирането на общи знаменатели не е лесно. Въпреки това, с Джордж успяхме да работим така, че разминаванията по едни въпроси да не оказват негативно влияние върху други области”, допълни руският президент.

Той призна, че плановете на САЩ за разполагане на елементи от американската система за ПРО в Европа са се оказали един от най-сложните проблеми по време на преговорите в Сочи.
"Аз съм внимателен оптимист по въпроса, касаещ окончателните споразумения. Струва ми се, че те са възможни", все пак призна Путин.

"Разбирам, че за Владимир Путин това предизвиква загриженост. Ние знаем, че премахването на безпокойството няма стане внезапно", на свой ред заяви на пресконференция американският президент.

Декларация за стратегическите рамки

След края на руско-американските преговори беше приета Декларация за стратегическите рамки на руско-американските отношения.

"Разбира се декларацията не дава бързи решения на съществуващите проблеми, но е важно, че в документа се сумира всичко позитивно, което бе направено през последните години, било то в сферите на сигурността, неразпространението на оръжията за масово поразяване, включвайки нашите инициативи с президента Джордж Буш, или в борбата с тероризма, в развиването на деловото партньорство", каза Путин. "В декларацията са отразени и наличните разногласия, преди всичко във военнополитическото досие. Важно е да се отбележи, че ние потвърждаваме готовността си да работим за тяхното преодоляване", допълни руският президент.

Русия остава против плановете за разполагане на американски противоракетен щит в Европа, се посочва в приетата съвместна декларация. Русия не е съгласна с разполагането в Полша и Чехия на елементи от американския противоракетен щит. В същото време се допълва, че предложенията, направени от Вашингтон, за да се разсеят съмненията на Москва, са важни и полезни, но ако бъдат приложени на практика.

"Постигнато бе съгласие да се интензифицира диалога по въпроси, касаещи сътрудничеството в областта на ПРО както на двустранна, така и на многостранна основа", се отбелязва още в документа.

Президентите на Русия и САЩ са готови да работят за преодоляването на разногласията по военнополитическите въпроси и да изведат отношенията между двете страни отвъд рамките на модела за взаимно сдържане. Тази позиция също е включена в Декларацията за стратегическите рамки. Става въпрос за стратегическия избор на двете страни в полза на развитието на конструктивните отношения, отбеляза Путин. "Отношенията ни са далеч извън рамките на предишния модел за взаимно сдържане", посочи руският президент.

Русия и САЩ не успяха да разработят общи подходи и по въпросите, свързани със стратегическите настъпателни въоръжения. "Що се отнася до стратегическите настъпателни въоръжения, то и тук остават сериозни разминавания в базовите подходи", каза руският президент. Той допълни, че и Русия, и Америка настояват процесът на ядрено разоръжаване да продължи и предложи на САЩ работата по изготвянето на ново споразумение за съкращаването на стратегическите настъпателните въоръжения да продължи.

"Студената война между САЩ и Русия завърши", каза още Джордж Буш. "Ние хвърлихме много сили, за да завършим Студената война. Тя вече приключи. Много хора мислят, че тя продължава, но това не е така. Ние направихме много, за да се държим приятелски", настоя президентът.

Според руския президент Владимир Путин неспособността на НАТО да спре разширяването си на Изток е проява на остаряла политика, когато Западът е гледал на Русия като на противник. "Моето виждане е такова, че за да се подобряват отношенията с Русия, не трябва в Алианса да влизат бивши съветски републики", каза Путин на пресконференция в Сочи. “Разширяването на НАТО остава подчинено на една стара логика, когато Русия е била възприемана най-малкото като противник. Днес вече нещата не стоят така”, допълни той.

Русия и САЩ се договориха за предприемането на допълнителни усилия за разширяване на икономическото сътрудничество, създавайки нови механизми за подобно взаимодействие, се посочва още в декларацията. "Ние укрепваме руско-американското икономическо и делово взаимодействие, в това число чрез създаване в рамките на близките няколко месеца на нов междуправителствен и бизнес диалог", посочват двамата президенти.

Освен това САЩ потвърдиха намерението си да способстват за по-скорошно присъединяване на Русия към Световната търговска организация (СТО).

Глобална ПРО

Притесненията на Русия в сферата на противоракетната отбрана могат да бъдат премахнати чрез съвместна работа над система за глобална противоракетна отбрана с равен достъп до нейното управление, заяви руският президент Владимир Путин. "Какво може да убеди Русия в това, че тази система не е насочена против нашата страна? Ще отбележа няколко елемента: най-добрият е съвместната работа над глобална противоракетна отбрана с равен, демократичен достъп до нейното управление, в която Русия, САЩ и Европа да участват на равни начала", каза Путин.

"Бъдещите президенти на Русия и САЩ ще работят върху изготвянето на документ по създаването на система за реагиране при потенциални ракетни заплахи", каза американският президент Джордж Буш. "Предстои ни още много работа, за да убедим руската стана, че системата за ПРО в Европа не е насочена срещу нея”, посочи той. „Днес обсъдихме това, че Русия и САЩ искат да създадат система за реагиране при потенциални ракетни заплахи и възможността Европа и САЩ да участват като равноправни партньори”, подчерта американският президент. Елементите на американската система за ПРО в Европа са предназначени за защита от единични, а не от голям брой ракети", увери той.

"Смятам, че това е отбранителна, а не нападателна система. Нейната цел е да ни защити при изстрелването на една или две ракети. Тя не е предвидена за това да сдържа Русия", каза Буш. Американският президент подчерта, че Русия не е враг, но е "страна с която има върху какво да работим".

Продължаване на диалога

Новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев, който също разговаря в Сочи с Джордж Буш, коментира след края на срещата, че руско-американските отношения са ключов фактор за международната сигурност и възнамерява да продължи да работи за тяхното укрепване. "Руско-американските отношения са ключов фактор за сигурността по света", каза Медведев и допълни, че след официалното му встъпване в длъжност би искал да направи така, че отношенията и занапред да продължат да се развиват. Той отбеляза още, че през последните осем години Владимир Путин и Джордж Буш са направили немалко за развитието на двустранното сътрудничество.

Американският президент Джордж Буш на свой ред заяви, че очаква да работи с Дмитрий Медведев за разрешаването на "общите проблеми". Той определи Медведев като "праволинеен човек, който ще говори каквото мисли". "Той ми направи впечатление", каза Буш.

Агенция "Фокус"