В пловдивския Етнографски музей са показани основните обичаи в тракийската сватба от края на XIX и началото на XX век. В изложбата, освен традиционните облекла на младоженците, са наредени още обредни хлябове и предмети, използвани при годеж и венчавка.

Това, което отличава кандидат-булката от вече омъжената невеста е, че тя все още не носи кърпа върху главата си. Първото було в живота й е най-важното, защото й го поставят в деня на сватбата.

След като я забулят, тя го носи обикновено три-четири дни след сватбата. И след това вече слага обикновена забрадка, която носи до края на живота си, разказва Ана Радева, уредник в Етнографския музей.

От четвъртък преди сватбата до самата венчавка на трапезата се слагат обредни хлябове - кумово дърво, медник и две пити - момина и момкова.

Същинският сватбен ритуал се извършва от свещеник, а младоженците получават сватбено свидетелство и дори не им е минавало през ума, че може да разтрогнат брака си. Според етнографите, по-голяма част от тези обичаи започват да отпадат през 20-те и 30-те години на миналия век, когато европейския дух навлиза и в нашата страна. Със старите ритуали обаче може да се срещнете в Етнографския музей до 10 април.