Според нова наредба във всеки асансьор в България трябва да бъде сложен специален бутон, който да свързва хората с техниците в случай на инцидент.

Безопасни ли са асансьорите, в които се возим?

Общият им брой в страната е около 100 хил., като те са разпределени в жилищни, административни и обществени сгради. Проверените асансьори са 6000, като 225 от тях са спрени.

Повечето от асансьорите отговарят на изискванията за безопасност, но въпреки това инциденти и жертви не липсват. През 2014 г. инцидентите са три, като има две жертви и общо четирима сериозно пострадали.

За тази година инцидентите са три с четирима сериозно пострадали.

Всички помнят ужаса след последните случаи. Преди месец планка, захващаща кабината на въжето се къса и асансьорът пада свободно от третия етаж в мазето на жилищен блок в кв. „Свобода”. Четирима възрастни и 3-годишно дете са в кабината. За щастие жертви няма.

Асансьорът е на пет години, а вероятната причина е конструктивен проблем.

Шест години след инцидента в с асансьор в Майчин дом причините за него все още не са ясни. Тогава 12 души, сред тях и родилки, пропадат в шахтата. Въпреки делата до ден днешен наказани няма, а производството може да се прекрати по давност.

През 2014 г. при инцидент с асансьор на място загива Цветелина Радунчева. Заедно с нея в асансьора-убиец е и Мария Ваклинова, която по чудо оцелява. До ден днешен тя изтръпва, когато чуе за инцидент с асансьор. Във фаталния ден е трябвало да заведе сина си Калоян на лекар.

След като Радунчева и Ваклинова влизат в асансьора, той ненадейно започва да пропада. Ваклинова действа инстинктивно и кляка ниско на земята. „Първото нещо, което си спомням след грохота, е тъмнина и тишина. След това видях светлината на цепката на вратата и се сетих, че все пак, макар случилото се, съм жива”, спомня си тя.

Освен физическите травми две години по-късно Мария все още не може да преодолее психическия шок. И по този случай, две години по-късно, наказани няма. Според нея новата наредба е безполезна. „Ако падне един асансьор и в него има хора, които са ранени или са мъртви за какво им е този телефон?”, пита тя.

Въпреки скъпите телефонни уредби в блокът на Мария Ваклинова вече са събрани парите и са поръчали бутон за пряка телефонна връзка в кабината.

Как ще помогне новата наредба?

„Когато някой е заседнал в асансьора той невинаги може да набере мобилния телефон на техниците, за да каже, че е заседнал”, пояснява Нели Карипова от Държавен технически надзор. Тя добави, че във въпросната наредба е наблегнато върху подобряване на безопасността им по принцип, а не само върху новите устройства.

Според Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация най-опасни са старите асансьори, които от години не са ремонтирани. „Те категорично не са добре обслужвани”, каза той.

Повече вижте във видеото.