Трети ден не стихват острите реакции по света срещу издадената от Доналд Тръмп забрана за влизане в Съединените щати на граждани на 7 мюсюлмански страни. Заради отказа им да я прилагат с постовете си се разделиха главният прокурор и редица високопоставени държавни служители.

Тръмп уволни Главния прокурор Сали Йеитс от поста Министър на правосъдието и на нейно място назначи прокурор, който се закле да защитава имиграционната политика на новия американски президент. Отстранен беше и началникът на Службата за митнически и граничен контрол.

Срещу приетите "на сляпо" мерки възрази и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Страните имат право да защитават границите си от тероризма. Но тези мерки не могат да се основават на никаква форма на дискриминация по отношение на религията, етническия произход или националността", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Вътрешният министър Джон Кели оправда мерките като необходими за сигурността на страната.

„Това не е забрана за пътуване, това е временно ограничение, което ще ни позволи по-добре да управляваме работата на системата за издаване на  визи. Това не е - повтарям - това не е забрана за мюсюлмани”, каза Джон Кели.

Служители на десетки големи корпорации, сред които и Гугъл, протестираха срещу рестрикциите към техни колеги.

В писмо до лидерите на страните от Евросъюза председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи политиката на Тръмп като една от външните заплахи за Съюза наред с Китай, Русия, тероризма и радикалния ислям.