Как да се намерят пари за борбата срещу климатичните промени?

Над 50 държавни и правителствени ръководители, водещи бизнесмени и световноизвестни актьори обсъждат днес в Париж този въпрос на среща на върха под наслов "Една планета".

Шампионите в отделянето на вредни газове: Китай, Индия и Канада изпратиха свои представители на ниво министри. САЩ пък заложиха на съветник от посолството. Така се наруши равновесието отпреди 2 години, когато само висши световни лидери приеха Парижките споразумения.

Възможно ли е оттеглянето на САЩ да се окаже фатално за битка с климатичните промени?

 "Заедно ще постигнем целта, която си поставихме в Париж - да намалим вредните емисии с най-малко 26% и Вашингтон не може да направи нищо, за да ни спре", коментира Майкъл Блумбърг, специален пратеник на ООН за градоустройството и климатичните промени .

Макар и неофициално, стратегията на новата среща в Париж е да се заобиколят страните, които не желаят да участват в битката за спасяването на климата. Това е стратегията и на съорганизаторите от Световната банка.

 „Очаквам да чуя от всички, които са тук едно много простичко послание - преместване дискусията от политиката в бизнеса и инвестициите. Е там й е мястото”, посочи главният изпълнителен директор на Световната банка  Кристалина Георгиева.

Домакинът на срещата, френският президент Еманюел Макрон смята, че вече губим битката с климатичните промени, защото се действа бавно и се правят погрешни ходове.

Снимка: Президентство

Българският президент пък смята, че най-тежкото тепърва предстои. „Чака ни, ако не вземем мерки навреме, огромна мигрантска криза.  Тази ще ни се види като детска играчка”, заяви Румен Радев.

Той използва срещите си в Париж и за разговори по други важни за страната ни теми. Присъединяването ни към Шенген ще по-трудно, отколкото си мислим. Това заяви той след разговора си с холандския премиер Марк Рюте.

На срещата днес дойдоха Арнолд Шварценегер, актрисата с Оскар Марион Котиар, водещи бизнесмени като Бил Гейтс и Ричард Брансън.

Снимка: Reuters

Очевидно целта вече не е да се убеждават нови страни за битка срещу климатичните промени. Целта днес е да се намерят пари за нея.