Ултиматумът на НАТО към съюзниците е да поемат повече от финансовата тежест в колективната отбрана . Предупреждението на американския секретар по отбраната Джеймс Матис получи широк отзвук сред европейските съюзници.

Статистиката сочи, че само 55 държави отделят исканите 2% от БВП. България е на 13-то място в таблицата с отбранителните бюджети за миналата година.

Страната ни отделя за отбрана 1.2% от БВП, но с парите насочени към реализиране на проектите за модернизация числото нараства до близо 1.63%, поясни българският министър на отбраната Стефан Янев.

Снимка: bTV

Америка вече няма плаща за сигурността на вашите деца, беше посланието на американският секретар по отбраната към съюзниците, за да изпълнят ангажимент поет преди три години.

„Посланието, което донесох: всеки да сподели финансовата тежест за най-добрата колективна отбрана, беше прието много добре. Спор нямаше  и оставам оптимист”, обяви Джеймс Матис.

Служебното правителство има ограничени правомощия, но трябва сериозен дебат в новия парламент по въпроса как да се увеличат и за какво да се насочат парите за отбрана, обяви Стефан Янев. За десет години финансирането на отбраната е намаляло с 40%.

"Това недофинансиране и замразяване на средствата води до всички проблеми, с които се сблъскваме в момента – липсата на хора, липса на средства за бойната подготовка", каза служебният министър.

Към момента е предвидено финансиране за новия боен самолет и за два бойни кораба на армията и служебното правителство прави нужното да не се бавят и да стартират тази година. 

Алиансът засилва присъствието си в Черно море, както по суша ще има елемент за сдържане с щаб в Румъния със съвместна охрана на въздушното пространство, и повече учения с постоянната военноморска група на НАТО и корабите на черноморските държави в НАТО – Румъния, България и Турция.

"Присъствието в Черно море ще бъде отбранително, премерено и няма да провокира и ескалира напрежение. Тази мярка е част от големия пакет от мерки за сигурност включително по отношение на региона на Черно море", уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Мярката е съобразена с международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни.

"Това няма да бъде някаква тристранна или двустранна инициатива на черноморските държави, а координирана от военното командване на НАТО", коментира Стефан Янев.

Пред руски медии, които се опасяват, че присъствието на повече военни кораб ще увреди отношенията с Русия, министър Янев разясни, че мерките са в пълно съответствие с международното право.

Янев бе помолен да коментира изказване на британския си колега за евентуалната чужда намеса в изборите от България до Вашингтон. Като ресорен вицепремиер той обяви, че това е разглеждано от НАТО в по-широкия контекст на хибридните заплахи. За подготовката на нашите избори се взимат мерки за предотвратяване на хакерски атаки, категоричен бе той.