Австралия страда от своето най-горещо лято от декември до февруари, като според прогнозите есента ще продължи да бъде суха и по-топла от обикновеното.

Снимка: EPA

1000 пожарникари се борят с десетки горски пожари, излезли от контрол в южната част на страната. На разпространени кадри се вижда как къщи изчезват в пламъците.

Снимка: EPA

Дневните жеги накараха термометрите да скочат до 40 градуса през уикенда, като принудиха хиляди хора да напуснат домовете си в щата Виктория.

Снимка: EPA

Миналата седмица светкавица подпали пожар, който до момента е изпепелил 6000 хектара горски масив.

Снимка: EPA

Поне девет сгради, сред които и къщи, са увредени от пожара, съобщават властите.

Местен винопроизводител разказа как безпомощно наблюдавал унищожението на имота си, заснето от телевизионен екип.

Снимка: EPA

„Видях по телевизията вратите на избата, ресторанта и къщата до жилището ни да се взривяват. Така научихме, че имотът е изгорял”, каза пред местен вестник Андрю Кларк, който е трябвало да избяга със семейството си. 

Андрю Крисп, служител в Гражданска защита в щата Виктория, каза, че кризата не е приключила, въпреки че намаляването на температурите днес е улеснило изтощените пожарникари. 

Снимка: EPA

Правителството обяви в четвъртък, че между декември и февруари Австралия е преживяла най-горещото лято, откакто се правят метеорологични измервания, и посочи, че прогнозата за есента не обещава нищо добро.

Австралийското метеорологично бюро съобщи, че тази година е бил най-горещият януари, откакто се събират данни, със средна температура, надхвърлила за пръв път 30 градуса.

Властите посочиха, че дългосрочните тенденции, свързани с глобалното затопляне, също се отразяват на климата.