Австралия преживя най-горещия си януари, като постави рекорди за топло време – през „мразовития” (за Северното полукълбо - б.р.) месец бяха измерени над 40 градуса по Целзий.

Горещината се дължи на високото атмосферно налягане, което блокира студената вълна, идваща от север. През последните 100 години се забелязва тенденция за покачване на максималните температури.

Жегата подпали сухи храсти на остров Тазмания, пожарите причиниха щети за милиони. В някои части на Австралия имаше проблеми и с електрозахранването, като потреблението на ток се е увеличило в пъти.

Метеоролозите заявиха, че подобни температурни рекорди не е имало от 1910 г. насам, а жегата се очаква да продължи до април. Сушата също e огромен проблем за страната на кенгурaта, валежите от дъжд са намалели с над 20% от средното за този период.

Австралийци демонстрираха високите температури, като показаха как се топят восъчни свещи на слънце. Жегата се отрази и на дивите животни, които не посмяха да се покажат на пряка слънчева светлина.