Около 70 млн. души по целия свят за били принудени да напуснат домовете си, съобщава Би Би Си, като се позовава на данни на ООН за 2018 г. Това включва хората, които бягат от война, преследване и конфликти. Според организацията цифрите са двойно по-високи, отколкото преди 20 г.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди посочи, че цифрите са потвърждение на дългосрочната тенденция на нарастване броя на хората, нуждаещи се от сигурност.

Въпреки че много от групите бежанци попадат в тотално различна среда от добре познатата им, между отделните групи се наблюдават взаимни качества като солидарност и щедрост, особено в страните, които приемат големи маси от хора, допълни Гранди.

Според цифрите, всеки ден средно 37 хил. души напускат домовете си. Голяма част от миграцията се дължи на кризата във Венецуела, от където се смята, че повече от 4 млн. души са емигрирали.

Докладът на ООН категоризира три групи – бежанци, хора, търсещи убежище и такива, които са разселени в собствените си страни. През 2018 г. бежанската вълна наброява 25,9 млн. в световен мащаб. Тук се включва и групата от 5,5 млн. палестински бежанци.

Втората група - на търсещите убежище, наброява 3,5 млн. Това са хора с международен имунитет, които не се намират обаче в родните си страни. На тях тепърва предстои да им бъде даден статут на бежанци.

Третата група са хора, избягали от опасна за живота им ситуация, но останали в страните си. Техният брой е 41,3 млн. в света. Освен кризата във Венецуела и военните конфликти в Близкия Изток, милиони други хора са принудени да живеят на ново място.

През 2018 г. около 1,5 млн. етиопци са били разселени заради насилие между отделните местни групи. Същото важи и за жители на Бангладеш, Конго, Мианмар и др.