Веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп, българското външно министерство има категорична позиция.

Статутът на Ерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии.

Извън високия дипломатически тон остава позицията на хората, които живеят там, и които гледат на големите решение с тревога и молитва за мир.

Свещен и за юдеи, християни, и мюсюлмани. Арена на битки, център за молитви. Център и на Близкоизточния въпрос от 1948 г. до последните дни, когато Тръмп обяви, че ще премести посолството на САЩ в Ерусалим.

След това какво, питат се хората, които живеят там. Като Махмуд Абуеид – палестинец, чийто род живее над столетие в Ерусалим.Махмуд е женен за българка. Има магазин за антики в близост до Божи гроб и много приятели – и евреи, и християни, и един въпрос.

„Аз като ерусалимец как се чувствам… Никой не може да каже, аз притежавам този град за мой и само за мой. Няма друго място като това в целия свят. Аз съм ерусалимец, разбирате ли, просто за мен това е нещо много специално…..Аз виждам в този град символ на мир... Това е първият космополитен град в целия свят”, казва Махмуд.

Алма Бенарой е еврейка. Работи като стоматолог на 60 километра от Махмуд в Тел Авив. Тя също има своите притеснения:

„Бих искала да кажа, че има доста мнения и най-различни между хората в Израел – от опасения до суперлативи и до еуфория, за каквато аз смятам, че няма изобщо място. Тръмп не каза нищо ново. Ерусалим е признат за столица на Израел от САЩ още през 1995 година. Това изявление беше ненавреме и не на място и ние всички се опасяваме, че такова изявление на Белия дом ще допринесе единствено и само за нарастване на напрежението в региона, както в Палестинската автономия, така и в страните, които са около нас”.

И Алма, и Махмуд вярват, че израело-палестинският конфликт трябва да бъде решен с диалог – мирен.

На фона на динамичните отношения, заплахи и вече зреещи конфликти и явни протести, все още няма конкретна информация за това дали сънародниците ни, решили да бъдат на Коледа и Нова година в светите земи, отменят резрвациите.

От туристическия бранш обаче предупреждават, че подобни пътувания при военно положение и масови безредици се отменят, а при евентуално заминаване застраховките не важат.