Младите лекари, които са придобили специалност по държавна поръчка, ще трябва да работят поне 3 години в лечебно заведение, посочено от Министерство на здравеопазването. Това ще се отнася за специалностите, по които е установен недостиг на медицински персонал.

„Който желае, може да кандидатства за тези специалности, старият ред на специализация се запазва и той си съществува. Ако са ползвали държавен ресурс, той има задължения след това – трябва да работи три години. Ако не иска – трябва да върне субсидията, която е получил”, уточни съветникът на министъра на здравеопазването д-р Росен Радев.

Основните притеснения на студентите по медицина е, че директорите на болници няма да се придържат към стария вариант да плащат на специализанти за желана от тях специалност, при положение, че държавата ще финансира само определени. Това обясни председателят на Асоциацията на студентите медици в България Никола Дончев и посочи, че така ще се ограничи изборът.

Съветникът на министъра на здравеопазването обясни, че става въпрос за 15 специалности от над 110 и страховете на младите са неоснователни.

„През 2024 г. ще се ясни първите резултати от тази промяна. Това е толкова далеч. Аз бих решил да не взимам държавна субсидия, защото е в ущърб на хората от големите градове”, коментира Дончев.

Mярката на здравното министерство се приема положително от един лекарите в малките населени места. Всяка сутрин вече 20 години д-р Боньо Бонев влиза в здравната служба на ямболското село Генерал Инзово – чакалнята е пълна от ранни зори.

72-годишният лекар всеки ден минава с колата си стотици километри, за да обиколи всички 7 села, в които има близо 2000 пациенти. Признава, че няма кой да го замести, защото младите лекари не искат да работят на село.