Българинът най-много се притеснява от икономическите последствия от кризата, породена от  коронавируса. Това показва и първото, и второ изследване за стреса и как се справяме с него по време на извънредното положение на департамент „Психология“ към Институт за изследване на населението и човека.

Второто проучване, направено между 25 април и 2 май, показва обаче, че стресът сред хората намалява малко.

Бяхме учудени, очаквахме да се увеличи, коментира в предаването „Тази сутрин“ проф. Антоанета Христова от института. Това показва, че българите имаме здрава психика, свикнали сме да живеем в несигурност, която ни съпътства от началото на прехода, допълни тя.

Има обаче и намаляване на спазването на мерките за ограничаване на коронавируса, което не е добре, коментира проф. Христова.

Одобрението за мерките на държавата продължава да е високо, но има лек спад. Причината е, че има разноговорене, обясни социалният психолог.

„Три групи имат най-висок стрес – жените, които работят от вкъщи на пълен работен ден, възрастни, които живеят в града и са сами, и третата – хората в платен и неплатен отпуск, защото не знаят дали ще се върнат на работа“, каза в заключение проф. Христова.