Предстоят празници и много пътувания, а рискът от пътнотранспортни произшествия се увеличава. От „Пътна полиция” обещават засилени мерки и тази година.

Проверката на „Пътна полиция” започва с тест за алкохол. Дори да е отрицателен, това не означава, че няма да ви проверят за наркотични вещества.  

„Някой е агресивен, на други пък реакциите им стават по-забавени, отнесени са, зениците са разширени”, разясни Кирил Мидюров от „Пътна полиция” – Бургас.

Според токсиколозите най-често водачите злоупотребяват с марихуана и амфетамини, а понякога се откриват и коктейли от психитропни вещества.  

 „Но дали е само марихуана принципно, това също понякога не зависи и от лицето, което я употребява, защото той се снабдява отнякъде, а с какво се снабдява, понякога дори може би и дилърите не знаят”, коментира Валентин д-р Конов, токсиколог във ВМА.

На терен тестът за наркотици се прави със специален преносим апарат – той разпознава до 6 вида наркотици – амфетамин, метамфетамин, кокаин, опиати и канабис.

Материалът се събира в специална касета, която се поставя в апарата.

Пътните полицаи трябва да имат отлична реакция на пътя и да разпознават дрогираните водачи по тяхното поведение. 

„В повечето случаи действието им в началната фаза на интоксикацията им е възбуда и това дава на индивида грешната представа, че той може всичко, че може да постигне неща, които другите не могат”, посочи д-р Конов.

Тестът за наркотични вещества се прави сравнително бързо и отнема броени минути.   

Ако е положителен, задържането на водача става на място, първоначално за 24 часа. При оспорване на резултатите полицаите отвеждат шофьора за кръвна проба в болница. 

Такива изследвания се правят и в лабораторията на ВМА, където почти всяка кръвна проба е положителна. От резултатите става ясно, че част от водачите са доста смели и смесват наркотиците с алкохол.  

„Опасно е за живота и здравето не само за самите водачи, но и за неговите спътници, както и на всички околни, които са на пътя или на улицата в момента, тъй като има най-различни случаи на произшествия”, отбеляза д-р Конов.

Направените анализи показват наличие на наркотичното вещество в момента, в който е взета пробата, обясняват химиците. Това е документирано с конкретна дата и час. Дали е възможно обаче да бъдат хванати използвани преди седмица или две субстанции – отговорът на този въпрос остава неясен.  

При отказ от проверка за алкохол и наркотици законът предвижда най-суровото наказание – свидетелството за управление се отнема за 2 години и се налага глоба от 2000 лв., обясни инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция” към ГДНП.

Употребата на наркотици е престъпление, законът предвижда лишаване от свобода до 3 г., а от страна на „Пътна полиция” се предвижда отнемане на свидетелството до изтичане на наказанието.

Снимка: btvnovinite.bg

Преотстъпването на управлението на МПС от страна на собственик на лице, употребило алкохол и наркотици, също подлежи на глоба, уточни той.  

Снимка: btvnovinite.bg

При сядане зад волана с над 1,2 промила алкохол в кръвта наказанието се определя въз основа на Наказателния кодекс. Когато собственик управлява личното си превозно средство след употреба на алкохол или наркотици, се прекратява и регистрацията на превозното средство, освен че се налага глоба и се отнема свидетелството, отбеляза инспекторът от „Пътна полиция”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Собственик, който предоставя автомобила си на пиян или дрогиран шофьор, ще заплати глоба от 100 до 300 лева и автомобилът ще бъде временно спрян от движение за 1 месец.

В студиото на bTV Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи показа алкоочилам, които имитират усещане за 1,7 промила алкохол, както и очила, които имитират употребата на наркотици.

При шофирането след употреба на алкохол и наркотици възприятието е объркано, губи се ориентирът за дистанция, а реакциите са много забавени, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Между 17 и 20 ч. в петък, събота и неделя статистически стават най-много ПТП-та.

Снимка: btvnovinite.bg

Причините най-често са несъобразена скорост, отнемане на предимство на пешеходец или на МПС, неспазване на дистанция, навлизане в насрещното и употреба на алкохол и наркотици. 

Снимка: btvnovinite.bg