Жена, която търси нови предизвикателства и емоции. Жена, която обича да експериментира и не се страхува да греши. Жена, готова винаги за приключения.

Всичко това е тя – Детелина Смилкова – наш специален гост в Епизод 18 на „Жените на България“.

Тя гради мостове – от онези, които ни водят към по-задълбочени познания и развитие. И поставя човека в основата на големите успехи. Приела го е като мисия. За нея това просто е кауза в живота. Обича да създава среда, която е приятна и вдъхновяваща, но също и подкрепяща.

Детелина – една жена, която вярва, че промяната на всяка система е предшествана от промяна в отношението.

Детелина Смилкова е оперативен директор на МБАЛ „Скин Системс“, но преди да попадне в сферата на здравеопазването и да работи в болница, в продължение на 15 години е била вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и близо десетилетие е била начело на Българската асоциация за управление на хора. Има опит и като съветник на министъра на икономиката в две правителства, от което се е научила да търси аргументация за всичко.

 

„Ако в бизнеса темпото е шеметно, то във властта е като центрофуга“, казва тя и споделя, че професионалният й път я е срещнал с ментори, които са й помогнали да изгради качествата си на лидер и медиатор между хората и процесите.

Детелина е истински професионалист в работата, но това, в което е най-добра, е създаването на връзка между институциите, бизнесите и образованието.

„Харесва ми там, където са младите, където се гради бъдещето, където се чупят стереотипи, където нещата се обръщат с краката нагоре – там се чувствам най-допринасяща и пълноценна.“

Много цени хората, които търсят развитие и им помага да намерят пътя, по който да реализират потенциала си. Смята, че най-важното качество на добрия мениджър е човечността, която може да издигне професионализма на нужното ниво на ефективност и смисъл, но без желание и душа, нищо не може да се случи.

„Всичко, което изисква високо ниво и отдаденост, е трудно. Но си струва.“

 

Детелина е такава – отдава се на всичко, което прави. Работи и живее със страст и енергия, която извира от нея. Личните жертви обаче се натрупват с времето и геройството вече не й харесва. Старае се да промени себе си, което означава да намира моменти, в които да презарежда силите си.

Осъзнала е, че не може да се лишава от тях, ако иска да бъде полезна за хората около себе си.

„Животът е изключително динамичен – почивката е състояние на ума, духа и тялото. Когато си в душевно равновесие и намираш баланса, това е най-важно“, казва Детелина.

Не й остава време да изключи напълно и да изчезне, но го казва с уговорката, че се надява да я чакат, ако го направи. Такава е човешката природа – да бъдеш нужен на някого, колкото и да търсиш свободата си.

ТОВА Е И УСПЕХЪТ ЗА НЕЯ - ДА ТЕ ЧАКАТ ВИНАГИ.

Въпреки натоварения график и всички ангажименти, които има, не спира да учи и да се развива. Такава цел си поставя и занапред – да търси нови хоризонти, да предава опита и знанията си.

„Който смята, че е научил всичко, стига до задънена улица.“

Чувства се благодарна и удовлетворена от успехите, които е постигнала и от живота, който е имала. Не съжалява за нищо, което е направила, а най-голямото й признание е, че хората около нея се развиват и са добре. Знае, че има още какво да даде от себе си и го прави безрезервно.

Детелина е точно такава, каквато ви я описахме. От нея струи спокойствие и сигурност, една перфектна комбинация от страст и човечност.

Запомнете я такава и не забравяйте уроците й: има ли наистина нещо, даващо повече смисъл на този свят от това да знаеш, че някой, някъде, но винаги, винаги ще те чака?!