Тя е човек на действието. Но преди всичко на постоянството. Казва, че ключът към успеха е да мислим дългосрочно и да сме отдадени на това, което правим, ако се стремим към промяна.

Тя е успяла да опознае себе си, да се балансира и желанието й е да достига до повече хора, които търсят осъзнатост и удовлетворение. Прави го чрез йогата. Но в никакъв случай не я налага като философия или начин на живот на другите.

Избрала е това за себе си. И така се чувства щастлива.

В Епизод 17 на рубриката „Жените на България“ ви срещаме със Стела Колева – жената, която вдъхва увереност, че всичко зависи от нас.

Историята й на преподавател по йога започва преди повече от 10 години. Тогава Стела е водила коренно различен начин на живот. Работила е в компания, грижела се е за дома и семейството си, вечеряла е като французите – задължително с чаша вино, пушела е цигари и стресът й е бил огромен.

Тогава тялото й започва да боледува и да й дава сигнали, че нещо не е наред. Стела ги е разбирала, но не е знаела как да се справи. Решава да предприеме драстични мерки и само за два месеца сменя работа, жилище, а също се обръща и към йогата, която е познавала преди онзи момент, но не е практикувала задълбочено.

Записва се на обучение в България, след което заминава за Тайланд, където се сертифицира като тай масаж терапевт и като йога инструктор, водена от желанието да помага на хора с физически проблеми.

„Йога като начин на живот е личен избор. Народопсихологията ни е такава, че не прилагаме традиционни практики от Индия, но винаги можем да се опитаме да извлечем полза от източната философия за да имаме здраво тяло и спокоен ум“, казва Стела, която се е посветила на това хората да бъдат по-осъзнати и удовлетворени, да намерят баланса и да поддържат чисти и хармонични отношения.

Тя самата е търсила равновесието в продължение на години, но е осъзнала, че човек трябва да познава себе си добре и да насочи всичките си усилия към онова, което го прави щастлив.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stela Koleva (@sensibyoga)

По пътя си е срещала различни учители и всеки от тях е допринесъл за развитието й като йога преподавател.

„Не спирам да се уча. Когато работя с хора, има един непрестанен обмен на енергия. Удовлетворението им след всяка практика е най-голямото признание за мен“, споделя Стела.

Тя не си представя, че може да работи друго освен да преподава йога. Пандемията от COVID-19 обаче й дава възможност да разшири дейността си и през 2020 г. разработва специална тренировъчна програма за бързо влизане във форма.

Развива и YouTube канал за практики, така че да достига до повече хора. За нея е важно да наложи разбирането, че тренировките не са просто метод за отслабване, а начин на живот.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stela Koleva (@sensibyoga)

Ако искаме да постигнем дълготраен ефект от тях, трябва да бъдем постоянни, да визуализираме правилно целите си и да не се отказваме.

„Растем и се развиваме извън зоната си на комфорт“, казва Стела.

Нейното личностно израстване се случва в една много различна страна като Узбекистан, където я отвежда работата на нейния съпруг. Стела е човек, който обича да пътува, да сменя локации, живяла е във Франция повече от десет години, но Узбекистан разширява мирогледа й със своите обичаи и култура.

Трудностите там отключват потенциала и желанията й и именно така тя започва да преподава йога на деца, което се превръща в нейна същност.

Добрият йога инструктор, според нея, трябва да събуди желание към практиките, да му дава положителна енергия, така че човек да се чувства свободен и щастлив и да вярва, че това е за негово добро.

Затова и тя мечтае да стига до повече хора, да им вдъхва увереност и да ги вдъхновява да тръгват по нов път, защото винаги можем да бъдем по-добрата версия на себе си.