Тя гради имидж и репутация. И го прави вече 20 години. Тя е усмихнатото и красиво лице на една от най-големите телекомуникационни компании в България и владее едно от най-важните умения – способността да комуникира.

Снимка: Евгений Милов

Илияна Захариева е директор „Корпоративни комуникации“ в A1 и днес имаме честта да бъде наш специален гост в Епизод №10 на „Жените на България“.

Жена, спечелила доверието на милиони потребители, които използват услугите на компанията!

Казва, че да правиш PR е като да строиш тухлена стена – необходими са опит, търпение, вдъхновение, креативност, но и нещо много важно – любов към знанието, както и любопитство, за да бъдеш добър разказвач на истории.

Снимка: Евгений Милов

Някой би си помислил, че нейните са скучни, но всеки ден е вълнуващ за нея, защото живее в крак с най-съвременните технологии. Илияна обича работата си и вярва, че когато вложиш любов в това, което правиш, винаги можеш да завладееш публиката.

Самата тя предпочита да общува лично, защото и най-добрата технология няма предимствата, които имат разговорите на живо. И все пак, тайната на доброто общуване не е една – освен че трябва да покажем лично отношение, изключително важно е да умеем да слушаме.

Снимка: Евгений Милов

Професионалният ѝ път започва като журналист. Че има отношение и страст към словото обаче, разбира в гимназията. Чете и пише от дете, а с приятелите си играели на библиотекари. Когато настъпва времето за кандидатстване в университет, решава да последва съвета на учителката си по български език и да запише филология. И така завършва три филологически специалности.

Богатството на езика и общата ѝ култура допълват умението ѝ да разказва истории на потребителите. Някой би си помислил, че нейните истории са скучни, но Илияна вярва, че когато обичаш това, което правиш, имаш въображение и креативност, винаги можеш да намериш ъгъл, който да направи всяко послание интересно и завладяващо.

„Доколко ни завладяват историите, зависи и от нас разказвачите“, казва тя.

Нейната задача е да намери подхода към всеки един потребител, да разбира нагласите му, да го изслуша и ако неговата представа към услугите на компанията е скептична, тя да бъде медиаторът, който да промени негативните усещания. Казва, че доверието не се връща лесно, но когато си комуникатор, трябва да умееш да общуваш с всеки, да намираш общ език и да показваш уважение.

Снимка: Евгений Милов

„Тайната на успешната комуникация не е една, тя е съвкупност от няколко неща“, споделя Илияна.

А каква е тайната на нейните успехи?

„За да успееш в едно, не си толкова добър в друго“, категорична е Илияна и споделя, че не успява да балансира между работата и личния живот. Интересно ѝ е да бъде на ръба на най-модерното, на новите технологии, да знае какво излиза на пазара и кога ще дойде.

Работата ѝ е вълнуваща всеки ден. Не по-малко вълнуващо е и в дома ѝ. Директорката на комуникациите на A1 има двама синове, близнаци, които работят по собствени проекти и развиват различни идеи. В желанието и стремежа си да бъде активна, да следи всичко, което се случва в комуникационните среди, Илияна е правила жертви по отношение на времето, прекарано с децата, когато те са били малки.

„Няма как да отидеш на събитие късно вечер и да си едновременно с децата си“, казва тя.

Снимка: Евгений Милов

Прави компромиси и с личното си време. Иска да чете повече книги, да гледа филми, да се среща с приятели, но трудно успява. И все пак се старае. Това, което я разтоварва обаче, е градинарството. То е и новата ѝ страст.

 „Никога не е късно човек да открива нови неща, страхотно е да видиш как нещо расте“, споделя Илияна и според нея любовта към природата се появява с годините и натрупания стрес. Тогава човек търси начин да избяга от напрегнатото ежедневие.

Снимка: Евгений Милов

Стресът се натрупва много в един момент. Не го усещаме, свикваме с натоварването и напрежението, докато в един момент организмът казва, че нещо не е наред. Трябва да приемаме тези сигнали.“

Въпреки активността, която има всеки ден, Илияна признава, че не е успяла да постигне много други неща. Споделя, че иска да работи повече за себе си, да бъде по-смела и самоуверена.

„Не се хвърлям в нещата, не съм рисков играч, обичам да мисля и анализирам.“

Снимка: Евгений Милов

Иначе ако имаше възможност да поеме риска, би се впуснала в модната индустрия. Това е бизнес, за който мечтае. Друга нейна мечта обаче е насочена към усилията за утвърждаването на жените в корпоративния свят. 

Според нея в нашето общество все още съществуват неформални прегради срещу жените. Илияна е категорична, че дамите не се подкрепят достатъчно и това трябва да се промени.