Нейният живот е история, изпълнена с разбити мечти, падения, разочарования, но и с върхове – онези личните, които е изкачила след всички изпитания. Тогава, когато е осъзнала, че всяко нещо се случва с причина и човек може да промени себе си. Трябва само да мисли и действа така, че да осъществява целите си.

Тя е посветила живота си на това да събира парченца от пъзела на собствената си същност.

Снимка: Евгений Милов

Нейната страст е движението и нейната мисия е да предаде тази любов на хората. За нея времето и здравето са най-ценните ресурси, които имаме, а тялото ни е това, което ни помага да се чувстваме добре и да подхождаме с разбиране към всичко, което изпитваме.

Снимка: Евгений Милов

Всеки ден я води мисълта, че не бива да се отказва, колкото и да е трудно и дори да има провали, защото стъпка по стъпка - правилният път е напред. За нея тренировките, които прави всеки, всъщност са репетиция за живота.

Представяме ви Инес Субашка – специален гост в Епизод 9 на дигиталната поредица „Жените на България“.

„Бих се представила като човек, който обожава движението. Винаги казвам, че то е моето изкуство и всичко тръгва от там. Това е нещо, което се опитвам да предам на хората“, казва Инес в началото на разговора ни.

Фитнес залата е нейният втори шанс за живот. Първият приключва, когато е едва на 18. Тогава Инес е сред най-брилянтните таланти в европейския женски баскетбол. Съдбата обаче има други планове за нея. След поредица тежки контузии, с тази кариера и с тази мечта, е свършено.

Снимка: Евгений Милов

Светът на едно 18-годишно дете, за което играта е всичко, рухва.

Преди свирепата травма в рамото, Инес посвещава всяка свободна минута в тренировки. Ужасът настъпва, когато заминава да се състезава в Италия. Там идва и първата контузия, която я вади от строя за дълго. След като осъзнава, че прекарва повече време в рехабилитация отколкото на терена, решава да спре с баскетбола.

Решение, което опустошава душата й.

Появява се и чувството, че е изгубила себе си, че е изгубила своята идентичност. Изпада в дълбока депресия, защото не си е представяла какво друго може да прави освен да играе баскетбол.

Когато стигнеш едно дъно, на което аз бях с хранителното разстройство, виждаш, че надолу няма накъде повече. Знаеш, че макар и да ти е тежко, ще тръгнеш нагоре“, казва Инес.