„От несигурните неща смъртта била най-сигурното. Но засега животът неизменно е побеждавал.“ Любим цитат на д-р Росица Кръстева: началник на Онкологичния център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище и наш специален гост в Епизод 11 на „Жените на България“.

Ако кажем, че медицината е закодирана в гените й, ще бъде вярно. Вярно е обаче, че при родители лекари, нейната детска мечта не е да бъде лекар. Тя мечтае да стане актриса! Желание, което търпи провал. Също, както и една друга страст – да учи за палеонтолог.

„В крайна сметка установих, че да следваш медицина не е чак толкова лошо“, признава д-р Кръстева, която завършва със златен медал природо-математическата гимназия в Шумен през 1989 г.

Преди почти три десетилетия, когато взима дипломата си от Медицинския университет в София, онкологията у нас все още е тема табу. Росица обаче се впуска с цялата страст на огромното си сърце в темата. Започва да чете все повече и повече. Да се вълнува и да открива нови светове и хоризонти.

„Може би днес не съм чак толкова ентусиазирана, както преди 10 години например. Днес съм повече реалист, но аз давам на пациентите си повече от надежда. Старая се да им покажа и да ги науча, че ракът не е смъртна присъда“, споделя д-р Кръстева, която ни приема в единствените си два свободни часа, в единствения възможен ден – вторник, в своя кабинет, в Панагюрище.

Две неща са поразителни при първата ни среща – дълбоките зелени очи, от които струи надежда. И едно огромно червено сърце под формата на брошка, закачено върху ревера на престилката й. Толкова е истинско това сърце, че имаш чувството, че дори тупка.