„Великите неща не се случват чрез импулси, а чрез серия малки неща, събрани заедно.“ Мисълта е на великия художник Винсент ван Гог, но важи с пълна сила за нея.

Тя е от онези жени, които рисуват мечтите си и ги сбъдват. Знае по какъв път да поеме в живота си още в гимназията. Вдъхновява я нейният учител по английски език и си казва, че един ден ще бъде като него. И успява.

Вярва, че ако човек стои на едно място и не се развива, няма как да бъде пълноценен. Затова сама организира инициативи, в които въвлича останалите. Заразява ги…с добро, което заедно предават нататък.

Представяме ви Ваня Ананиева, специален гост в Епизод 13 на рубриката „Жените на България“.

Още, когато е само на 19, Ваня знае по какъв път ще поеме. Един ден отива при родителите си и им казва, че ще построи езикова империя, но за тази цел е необходима тяхната подкрепа. И я получава.

По онова време следва Международни икономически отношения, но за себе си знае, че няма да се занимава с икономика, а ще търси начин да сбъдне мечтата си.

Езиковата империя започва от апартамента на баба й в кв. „Дружба“ с 1000 лв. инвестиция – пари, които взима назаем от родителите си. С тях купува бяла дъска, един касетофон със CD, учебници и това е началото на училища „Интелект“. От 2000 г. до днес образователната империя има няколко филиала, а Ваня не спира да надгражда идеята си.

„Генерално знанията не трябва да бъдат налагани на хората, затова и мотото на „Интелект“ е „Учи с удоволствие“.