Красива, силна и много, много смела. Дори Хималаите не издържаха под нейния чар. Предстои една специална среща: с една специална българка. С едно момиче, което стъпи върху покрива на света!

Силвия Аздреева постави рекорд за най-кратко изкачване на два последователни 8-хилядника, като само за 27 часа покори Еверест и Лхотце. Казва, че там - горе, е покорила преди всичко себе си. И днес тя е наш специален гост в епизод 14 на „Жените на България“.

Тя самата не се представя като алпинист, а като високопланински катерач. Казва, че това я описва най-добре. Затова и екипът ни искаше да я снима в среда, която ще бъде най-естествена за нея, най-близка, но и най-любима. Подготовката ни отне време, преди да се спрем на Рила, на 2300 метра надморска височина, в подножието на язовир Калин, който е най-високият в България, но и на Балканския полуостров.

С тази идея обаче изненадахме и Силвия, която никога преди това не беше ходила там. Докато пътувахме към планината, тя ни сподели, че тялото й все още не може да се възстанови от изкачването в Хималаите, което не й попречи да издържи снимките, които продължиха няколко часа.

Рила постави на изпитание търпението и възможностите ни, но не и желанието ни. Бяхме изправени пред предизвикателствата на времето и трябваше да работим в условията на дъжд, вятър и студ.

Но Силвия беше като скала – устойчива на всякакви удари. Разказваше ни колко е важно да не допускаме моментите, в които се съмняваме, да вземат връх над стремежа към целта. Бяхме там. Знаехме защо сме отишли, знаехме защо го правим. Рано или късно, Рила щеше да ни приеме. И това се случи.