Може ли да има цена от 70 лв. за килограм череши и 105 лв. за килограм ягоди и има ли кой да плати тези пари? Това проверихме в рубриката „Чети етикета“.

Поводът да публикации и снимки в социалните мрежи от изминалите дни, които отпушиха сериозна вълна от коментари, та дори и вицове.

Вижте повече във видеото:

Що се отнася до снимки, публикувани в социалните мрежи, няма гаранция, че те не са манипулирани. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата прогнозират, че цената на черешите ще е около 6,20 лв./кг.

Снимка: bTV

Прогнозата за ягодите е за 4,10 лв. за килограм.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото:

Проверка на bTV на на няколко пазара в София обаче показа, че два килограма череши струват колкото грам злато.

Снимка: bTV

На пазара „Ситняково“ за 5 лв. може да си купите около 40 череши. Търговецът ни ги представя за български, но няма документ за произход. След бурна реакция от съседна сергия и скандал той сменя етикета на... гръцки череши, но на същата цена.

На пазара „Димитър Петков“ цените са чувствително по-ниски – 4 – 7 лева за килограм.

Вижте повече във видеото:

В студиото на предаването „Тази сутрин“ председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова обясни, че е възможно на пазара вече да има български череши, но те са много малко и от един определен район в страната, където зреят по-рано.

Според нея цени от 50 – 70 лв. за килограм череши са медийна измислица, която само злепоставя българския производител. „Тук е мястото на контрола на Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. Кой позволява на пазарите да продават търговци, които се представят за производители и сменят непрекъснато етикетите?“, попита тя.

Милтенова каза още, че и 20 лв. за килограм череши не е реална цена, но в пазарната икономика всеки продава на цена, на която може да продаде. Нейните данни от три тържища в страната обаче показват, че няма такава цена.

Бившият председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев цитира данни от вчера, според които български производители на череши от Петричко и Сандански обявяват по-голяма реколта от миналата година и цени между 3 до 4 лв. за дребните и 7 лв. за едрите череши. Гръцката череша в Гърция в момента е 3 евро за килограм, добави той.

По думите му най-голямото плододаване ще е след около 30 дни. Нека видим каква ще е ситуацията тогава, каза той.

Междувременно производители от Кюстендилско сигнализираха, че за втора поредна година голяма част от реколтата им е унищожена заради студа и прогнозираха, че тази година цените ще са по-високи.

Вижте повече във видеото:

Смятате ли, че цените на черешите и ягодите са изкуствено завишени?