Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС - най-голямата по численост парламентарна група, в понеделник. 

"Надявам се допълнителното време, което дадох, да бъде оползотворено по най-добрия начин", заяви той. 

Президентът вече обясни - бави процедурата с надежда, че партиите ще стигнат до консенсус за формиране на стабилно мнозинство и, за да не се окажем на избори посред зима.

Така процедурата по съставяне на редовно правителство започва два месеца след предсрочните парламентарни избори. 

Представители на ГЕРБ-СДС ще пристигнат на "Дондуков 2" в понеделник в 10:00 часа и на техен кандидат за министър-председател президентът ще връчи проучвателния мандат. 

В новия парламент нито една формация няма мнозинство в пленарна зала. Затова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи съставяне на техническо правителство с широка подкрепа по конкретни точки и с конкретен времеви хоризонт. 

„Прецедент е да има толкова продължителни консултации без да бъде връчен мандат. Дали са ползотворни, ще видим в следващата и по-следващата седмица“, заяви доц. Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще има една седмица за съставяне на правителство. Ако не успее, вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната". Те също могат да върнат мандата веднага или да предложат на президента проект на свое правителство. Те обаче казаха, че няма да опитват да съставят правителство, ако парламентът върне хартиената бюлетина.

„Отново можем да влезем тази неопределяемост на сроковете, в която отново биха могли да бъдат проведени консултации, но вече след като процедурата е задвижена, те няма да са толкова дълги“, допълни доц. Киселова.

Държавният глава не посочи дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, но заяви, че текстовете ще бъдат разгледани най-детайлно и тогава ще се произнесе.

"До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на министър-председателя. Сега ни предлагат да се върне порочният управленски модел", каза Румен Радев за предложението на "Продължаваме промяната" шефовете на службите да се назначават не от президента, а от Министерския съвет.