В три часа тази сутрин заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати по второто четене на промените в Изборния кодекс. При проверката на кворума само 34 народни представители от присъстващите в залата се регистрираха.

На свикания след това председателски съвет беше решено парламентът да продължи работа с обсъждане на още няколко параграфа от промените, а гласуването да стане в редовното заседание.

Преди това депутатите върнаха смесеното гласуване, при което избирателите упражняват правото си на вот чрез машина или с хартиена бюлетина.

Вотът от машините обаче няма да се отчита автоматично, а чрез ръчно броене на издадените от устройствата хартиени разписки. Според критици на промените това ще доведе до познатите от близкото минало големи опашки пред комисиите, струпване на хора и ще отнема дълги часове.

„Няма смисъл да имате компютър у вас и да смятате на ръка“, коментира Мартин Димитров от „Демократична България“.

Депутатите също така решиха район „Чужбина“ да бъде запазен, както и да има видеонаблюдение в секционните избирателни комисии.

Напрежението в пленарната зала се покачи, след като от „Продължаваме промяната“ използваха процедурни хватки за изказвания. Получиха обвинение, че умишлено бавят гласуването. В полунощ депутатите поискаха да бъде пуснат националния химн, което за кратко спря работата на им.  

След 17 часа дебатиране дойде и искане за прекратяването им. До решение така и не се стигна. Все пак депутатите си тръгнаха малко преди 3 след полунощ. Гласуването на текстовете на Изборния кодекс остана за следващо заседание.

Днешният ден ще започне с блиц-контрол. Очаква се обаче на него да присъстват само вицепремиерите, защото премиерът е възпрепятстван. Едва след това ще се премине отново към гласуването на Изборния кодекс.