Познатият Изборен кодекс е приет през 2014 година. От тогава е изменян и допълван повече от 20 пъти. Връщането на смесеното гласуване е последната предвиждана голяма промяна в него, която предстои да бъде подложена на окончателно гласуване.

Първоначалните тези на лагера, подкрепящ връщането, бяха, че някои избиратели биха били улеснени от възможността да гласуват с хартиена бюлетина.

Основното притеснение на поддръжниците на изцяло машинния вот в секциите с над 300 избиратели – хартията води до повече недействителни гласове.

Трябва ли да се върне смесеното гласуване?

Какво показва практиката?

Рекордьор по недействителни бюлетини за последните девет парламентарни вота са изброите през 2014 година. Тогава 218 хил. от бюлетините, пуснати в урните, са били недействителни, показват данните на Централната избирателна комисия. Гласуването е изцяло с хартиени бюлетини.

На изборите през 2005 година, спечелени от БСП, броят на недействителните гласове е 99 хиляди.

През 2009 година, когато спечели ГЕРБ, 97 хиляди от бюлетините в урните са били невалидни.

През 2013 година 90 хиляди от гласовете са били недействителни.

169 хиляди са невалидните бюлетини в урните през 2017 година, а при смесеното гласуване през април 2021 година са 86 хиляди.

Изцяло машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели през юли 2021 година свежда броят на невалидните бюлетини до 9 хиляди. През ноември миналата година те са 11 хиляди, а на последните избори през октомври са отново малко над 9 хиляди.

Данните са само от парламентарни избори. Изборите за местна власт обикновено възпроизвеждат още повече невалидни бюлетини.

Невалидни гласове на местните избори през 2015 година
Снимка: Редакторски екип

От друга страна, последните четири парламентарни вота са белязани с безпрецедентна за последните повече от три десетилетия ниска избирателна активност, провокирана и от смените в изборните правила, и от кризата в представителството на политическите партии.

На последните избори едва 2 милиона и 601 хиляди граждани упражняват избирателното си право. За сравнение - през 2009 година над 4 милиона и 300 хил. гласоподаватели отиват до урните.

Изборните манипулации през годините

Купуването на гласове не се повлия от смяната на начина на гласуване – само с хартиени бюлетини или само с устройства в големите секции. Това показваха и разследвания на bTV в предизборните кампании.

Ако притесненията на някои партии машините са около кодовете и програмирането, то при хартията всичко е въпрос на креативност. Последният куриоз беше от 2019 година, когато в изборните секции в село Бозвелийско бяха поставени химикали с изчезващо мастило.

Снимка: Редакторски екип

Преброяването на ръка също понякога се оказва предизвикателство пред секционни комисии. При повторното преброяване в Харманли през 2015 година се установи, че 20% от гласовете са неправилно отчетени.

Но тези случаи са само при местни избори. След връщането на политическия плурализъм с изборите през 1990 година касирани парламентарни избори няма - без значение дали гласуването е било с машини, или с хартиени бюлетини. Няма и съдебно решение за касиране на избори за народни представители.