Недействителните бюлетини са най-големият проблем на отминалите местни избори, според президента Румен Радев и представители на ЦИК.

Според ЦИК причината за големия брой недействителни бюлетини е отбелязването на преференция в бюлетината за общински съветник, без да се гласува за партия. Председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева заключи, че  преференциите са объркали гласоподавателите.

Според президента Радев, тази трудност може да се преодолее с въвеждането на машинното гласуване. Той постави въпроса защо в бюджета за 2020 г. няма заложени средства за това.

В срещата-дискусия в президентството, на която се обсъждат тези проблеми, отсъстват представители на изпълнителната власт. Службите, прокуратурата и МВР са предоставили само доклади. 

"Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори", посочи президентът Румен Радев. Той допълни, че след консултациите с експертите, ще организира и политически консултации.

Снимка: Ладислав Цветков

"Няма идеални избори, но не е нормално, когато излизат от общоприетата обществена рамка. В последните избори излязохме от тази рамка", категоричен беше държавният глава.

По думите му има проблем и със спазването на закона  - както от социологическите агенции, така и от гражданите, които влияят в едно или друга посока.

Според него е сериозен проблемът с корпоративния и купения вот. "Тук спасението е на машинното гласуване. Машината дава елементарен защитен цикъл и не те пуска, докато не отбележи и другото квадратче", посочи президентът в защита на машинното гласуване.

Професор Михаил Константинов изясни, че 30% от българите не ползват компютър, но президентът репликира, че всички ползват банкомат.

"15.9% са недействителните бюлетини. Това е най-големият брой недействителни за последните 10 години”, призна проф.Стоева от ЦИК. По отношение на купения и корпоративен вот тя изтъкна, че е свален имунитета на 14 участници в изборите.  При предишните местни избори кандидатите със свален имунитет са били 10.

Снимка: Ладислав Цветков

Според президента, най-трудно е да се преодолеят корпоративният и купеният вот.

"В статистиката, предоставена от ДАНС и прокуратурата, няма съществена разлика от местните избори през 2015г. Но според всичко, което експерти обобщават е, че тук са върти индустрия и това не са мои думи, а на анализатори", обобщи Румен Радев.

По думите му това е индустрия за десетки милиони.

Снимка: Ладислав Цветков

"Този проблем е срамен, за да се случва в европейска държава. Трябва да вървим към увеличаване на тежестта на наказанията - и като административни и като криминални престъпления, защото това е престъпление, с което се подменя вота на гражданите. От честността и прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите", обяви президентът.