Последният за седмицата парламентарен ден приключи след полунощ, но гласуването на изборните правила тепърва предстои през следващата седмица.

Нападки, процедурни хватки и дори филмови асоциации се чуха и видяха вчера от трибуната. В късните часове на вечерта се стигна и до скандал между бившите коалиционни партньори „Продължаваме промяната“ и „БСП за България“.

Според левицата Кирил Петков е предлагал кодовете от машините на социалистите, за да се оттеглят законовите предложения по Изборния кодекс. Твърдението е на зам.-председателя на БСП Георги Свиленски:

„Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите. Вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?''.

Снимка: Редакторски екип

Кирил Петков го обвини в лъжа и дори го заплаши със съд.

„Кодът е в ЦИК и ЦИК го предоставя за процес на удостоверяване на Министерството на електронното управление и така се предоставя на партиите. Следващата седмица ще подам дело, иск срещу Вас, както направих срещу г-н Борисов. Българският съд ще бъде арбитър за тази тема“, посочи Петков.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че машинното гласуване е по-сигурно в приемането и отчитането на резултата.

„Гласоподавателите са по-сигурни, че гласът им ще бъде преброен правилно с машина, отколкото с хартия“, добави той.

„Изкарването на частни разговори без доказателства, без да е ясно какво се е казало издава отчаяние на БСП“, коментира съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов и предложи:

Снимка: Редакторски екип

„Моят призив след тази дискусия е, че трябва българските парламентаристи да минат курс по базова компютърна грамотност“.