Личности

ГЕРБ

Политическа партия ГЕРБ е основана от нейния лидер Бойко Борисов през 2006 г. Те се определят като дясноцентристи и проевропейци.

Още с основаването си ГЕРБ е сочена от анализатори като потенциална втора политическа сила след ПП БСП. На изборите за 41-вото Народно събрание през 2009 г. ГЕРБ става първа политическа сила.

През 2011 г. ГЕРБ обявява, че ще яви и на президентските избори с кандидат Росен Плевнелиев, които отново печелят.

На изборите през 2013 г. ГЕРБ отново става първа политическа сила, но без да има мнозинство в Народното събрание. Тогава заради политическо противопоставяне с останалите партии, ГЕРБ не успява да се коалира с никого.

На последните парламентарни избори през 2021 г. ГЕРБ стават втора политическа сила, но отново заради политическо противопоставяне минават в опозиция.

Съюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на едноименна политическа коалиция. Член е на Европейската народна партия (ЕНП) от 5 март 1998 г. Централата на Съюза е на улица „Раковски“ 134 в София.

Съюзът е създаден на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

Регистрира се като политическа партия през 1998 г. Организациите, съставляващи коалицията преди това, са обявени за „присъдружни“ и голяма част от тях постепенно прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

От 2001 г. насам партията търпи разпад и маргинализация.

За първите избори на български представители в Европейския парламент през 2007 г. СДС регистрира своя листа начело с лидера Петър Стоянов, следван от Лъчезар Тошев и Мартин Димитров. Партията получава 4,74% от гласовете и остава без представители в Европарламента. Петър Стоянов подава оставка и на 15 юли за председател на СДС е избран Пламен Юруков. През декември 2008 г. на първите вътрешно-партийни избори, инциирани от Пламен Юруков, за нов председател е избран Мартин Димитров.

На 13 март 2009 г. СДС и ДСБ подписват коалиционно споразумение за участие в изборите за национален и европейски парламент през същата година като Синята коалиция. СДС се обявява твърдо против включването в коалицията на отцепниците от НДСВ Българска нова демокрация (БНД), а Мартин Димитров заявява, че евентуални общи действия на СДС с БНД биха били компрометиращи. На изборите за XLI НС, проведени на 5 юли 2009 г., Синята коалиция получава 6,76% и обявява, че ще подкрепи правителство, съставено от получилата мнозинство партия ГЕРБ. Към края на 2012 г. СДС има 12 334 членове. Към 2018 г. членовете на СДС наброяват 10 000.

Партията продължава да се маргинализира, което я принуждава към коалиционното партньорство с ГЕРБ подписано преди изборите за Европейски парламент през 2019 година. Постепенно СДС се превръща в придатък на значително превъзхождащата я по брой на членската маса партия ГЕРБ. След загубата на изборите през есента на 2021 година в СДС започват да се чуват искания коалицията да бъде напусната.

към партиите

Новини

Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, експертите са нещо като смокинов лист
04 Декември 2022
По думите му всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ следващата седмица
Борисов с два варианта за премиер: Или ще съм аз, или компромисна фигура
04 Декември 2022
По думите му Марк Рюте казва истината за границата ни
Горанов за кандидат-премиера на ГЕРБ: Когато имаш Меси, не търсиш Ди Мария
04 Декември 2022
По думите му Бойко Борисов е най-подходящият за министър-председател
Бойко Борисов: Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще е от експерти
03 Декември 2022
Ще предложим диалог на всички парламентарните партии, заяви Борисов
На прага на мандата: ГЕРБ внася кабинет на малцинството, искат подкрепа от ДБ
03 Декември 2022
Ще направим всичко възможно да има кабинет, обяви Екатерина Захариева
Андрей Гюров: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ в никакъв формат
03 Декември 2022
Председателят на ПГ на ПП коментира, че отделни политики в НС – може
Екатерина Захариева: Ако трябва, ГЕРБ ще внесе и кабинет на малцинството
03 Декември 2022
„Надяваме се подкрепа да дойде от „Демократична България“, посочи тя
Първият мандат: ГЕРБ решени да предложат кабинет, а не да върнат празна папка
02 Декември 2022
bTV научи, че партията обсъжда Десислава Атанасова и Томислав Дончев за номинация за премиер
На финалната права: Какви са промените в Изборния кодекс?
02 Декември 2022
Смесеното гласуване на машина и с хартия вече е факт
Сачева: Няма притеснение от начина на гласуване, а от това как се отчита вота
02 Декември 2022
Не сме спирали още от първия ден след изборите да правим всичко възможно да говорим за политики, добави тя