Личности

ГЕРБ

Политическа партия ГЕРБ е основана от нейния лидер Бойко Борисов през 2006 г. Те се определят като дясноцентристи и проевропейци.

Още с основаването си ГЕРБ е сочена от анализатори като потенциална втора политическа сила след ПП БСП. На изборите за 41-вото Народно събрание през 2009 г. ГЕРБ става първа политическа сила.

През 2011 г. ГЕРБ обявява, че ще яви и на президентските избори с кандидат Росен Плевнелиев, които отново печелят.

На изборите през 2013 г. ГЕРБ отново става първа политическа сила, но без да има мнозинство в Народното събрание. Тогава заради политическо противопоставяне с останалите партии, ГЕРБ не успява да се коалира с никого.

На последните парламентарни избори през 2021 г. ГЕРБ стават втора политическа сила, но отново заради политическо противопоставяне минават в опозиция.

Съюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на едноименна политическа коалиция. Член е на Европейската народна партия (ЕНП) от 5 март 1998 г. Централата на Съюза е на улица „Раковски“ 134 в София.

Съюзът е създаден на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

Регистрира се като политическа партия през 1998 г. Организациите, съставляващи коалицията преди това, са обявени за „присъдружни“ и голяма част от тях постепенно прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

От 2001 г. насам партията търпи разпад и маргинализация.

За първите избори на български представители в Европейския парламент през 2007 г. СДС регистрира своя листа начело с лидера Петър Стоянов, следван от Лъчезар Тошев и Мартин Димитров. Партията получава 4,74% от гласовете и остава без представители в Европарламента. Петър Стоянов подава оставка и на 15 юли за председател на СДС е избран Пламен Юруков. През декември 2008 г. на първите вътрешно-партийни избори, инциирани от Пламен Юруков, за нов председател е избран Мартин Димитров.

На 13 март 2009 г. СДС и ДСБ подписват коалиционно споразумение за участие в изборите за национален и европейски парламент през същата година като Синята коалиция. СДС се обявява твърдо против включването в коалицията на отцепниците от НДСВ Българска нова демокрация (БНД), а Мартин Димитров заявява, че евентуални общи действия на СДС с БНД биха били компрометиращи. На изборите за XLI НС, проведени на 5 юли 2009 г., Синята коалиция получава 6,76% и обявява, че ще подкрепи правителство, съставено от получилата мнозинство партия ГЕРБ. Към края на 2012 г. СДС има 12 334 членове. Към 2018 г. членовете на СДС наброяват 10 000.

Партията продължава да се маргинализира, което я принуждава към коалиционното партньорство с ГЕРБ подписано преди изборите за Европейски парламент през 2019 година. Постепенно СДС се превръща в придатък на значително превъзхождащата я по брой на членската маса партия ГЕРБ. След загубата на изборите през есента на 2021 година в СДС започват да се чуват искания коалицията да бъде напусната.

към партиите

Новини

Денков: Преговорният процес с Мария Габриел за ротацията върви нормално, очакваме документа от ГЕРБ
03 Март 2024
„Днес не е ден за атаки, а ден за празнуване“, заяви премиерът
PR експерт: Ротация ще има, въпросът е как ще седнем обратно в скута на Пеевски
02 Март 2024
Ще продължи ли съвместното управление на двете големи парламентарни сили?
Обратно броене до ротацията, а условията и сроковете продължават
01 Март 2024
От ГЕРБ все още не са отговорили на поканата за вторник. А в задочния разговор се включи и премиерът Денков
ПП-ДБ канят ГЕРБ да внесат заедно правила за избор на антикорупционната комисия
01 Март 2024
Кирил Петков напомни, че антикорупционният закон е приет преди пет месеца
Бойко Борисов: Коалиционното споразумение е готово
01 Март 2024
На 5 март ГЕРБ ще го обсъди и гласува
Тошко Йорданов: Толкова големи лицемери като ПП-ДБ не е имало, навсякъде е батак
28 Февруари 2024
Според него злоупотребата с обществения ресурс е потресаваща
„Габриел и Денков са компромис“: Възможно ли е коалиционна договорка Борисов - Петков
28 Февруари 2024
Коалиционното споразумение да е според електоралната тежест, поискаха от ГЕРБ
Денков: Предложението на ГЕРБ радикално променя приоритетите
28 Февруари 2024
Фокусът се поставя върху министерски кресла, заяви още той
Оставка за втори министър: ГЕРБ поиска смяната и на Тодор Тагарев
28 Февруари 2024
Той е неработещ министър, каза Бойко Борисов
ГЕРБ ще предложат на ПП-ДБ коалиционно споразумение "с хоризонт 3 години"
27 Февруари 2024
Ще направят и оценка на министрите