В тази страница са представени политическите партии, които имат най-голям шанс да бъдат представени в следващото Народно събрание след предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Подредбата на партиите е базирана на проучване, финансирано и реализирано съвместно с bTV и „Маркет линкс“. То е проведено в началото на предизборната кампания сред 1080 лица над 18-годишна възраст в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ

ГЕРБ-СДС

Политическа партия ГЕРБ е основана от нейния лидер Бойко Борисов през 2006 г. Те се определят като дясноцентристи и проевропейци.

Още с основаването си ГЕРБ е сочена от анализатори като потенциална втора политическа сила след ПП БСП. На изборите за 41-вото Народно събрание през 2009 г. ГЕРБ става първа политическа сила.

Новини

ПП-ДБ

ПП-ДБ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е политическа коалиция, създадена през 2023 г. от две коалиции – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. На 13 февруари 2023 г. те подписват споразумение за общо явяване на парламентарните избори през 2023 г., насрочени на 2 април.

На парламентарните избори през 2023 г. в коалицията участват: „Продължаваме промяната“, „Демократи за силна България“, Движение „Да, България“ и „Зелено движение“, „Средна европейска класа“, „Волт“.  От 1 март 2022 г. още две партии се присъединяват към коалицията за изборите – „Обединени земеделци“ и БЗНС (Николай Ненчев).

Новини

ДПС

ДПС

„Движението за права и свободи“ е центристка политическа партия, която се ползва с подкрепата главно на етническите турци и други малцинства в България. Определят се като либерална партия и член на Либералния интернационал.

Движението за права и свободи е учредено на 4 януари 1990 г. и според Искра Баева създаването му, както и на основаната няколко дни по-късно ОКЗНИ, е пряка последица от взетото на 29 декември от ЦК на БКП решение да се върнат имената на българските мюсюлмани. За председател на партията е избран Ахмед Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир.

Новини

Възраждане

Възраждане

„Възраждане“ е националистическа политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин основател и председател е Костадин Костадинов. Партията се самоопределя като патриотична формация. Същевременно е класифицирана от различни анализатори и медии като антиевропейска и антизападна, както и като проруска.

Партията е учредена през август 2014 г. в Плиска от бившия активист на ВМРО-БНД – Костадин Костадинов, който година преди това напуска партията, разочарован от преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на ВМРО–БНД през 2012 г.

Новини

БСП

БСП за България

„БСП за България е коалиция за парламентарните избори през 2021 г. Коалицията от своя страна е силно редуциран вариант на „Коалиция за България“, създадена след общинските избори през 1999 г. от Георги Първанов и обхващаща политически формации, съставени от Българската социалистическа партия (БСП) и други по-малки, идейно близки до БСП партии. Между 1999 и 2013 г. се нарича „Коалиция за България“, между 2013 и 2017 г. – „БСП – Лява България“, а от 2017 г. носи името „БСП за България“.

След като в общопартиен референдум преди това мнозинството (86,71 % от участвалите) партийни членове изразяват своето съгласие, Българската комунистическа партия се преименува на Българска социалистическа партия на 3 април 1990 г. В началото на 1990 г. БКП обявява желанието си да се реформира от партия на демократичния централизъм в партия на демократичния социализъм. Тя поема и политическата отговорност за управлението на страната през периода 1944-1989 г.

Новини

Български възход

Български възход

„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия.

Официално е учредена на 5 май 2022 година. Неин лидер е Стефан Янев, бивш служебен министър-председател и бивш министър на отбраната.

Новини

Има такъв народ

Има такъв народ

„Има такъв народ“ е политическа партия, създадена от телевизионния водещ и певец Слави Трифонов през 2020 г. Те се определят като „политически продукт“, възникнал следствие на референдума през 2016 г. и потъпкването на резултатите от страна на депутатите.

След участието на екипа на предаването „Каналето“ в протестите срещу правителстовото на Жан Виденов през 1997 година, дълги години Слави Трифонов изразява своята гражданска позиция относно актуални въпроси в страната чрез ефира на предаването „Шоуто на Слави“.

Новини

Левицата

Левицата

„Левицата“ е политическа коалиция в България, основана на 12 февруари 2023 г. от „Изправи се, България“, Алтернатива за българско възраждане (АБВ), "Движение 21", Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Българска прогресивна линия и Нормална държава.

"Изправи се, България"

Новини