С удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се гарантират всички социални плащания. Това заяви в парламента вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров.

Той посочи, че законопроектът дава възможност да бъдат изплащани увеличените социалноосигурителни плащания от юли и октомври 2022 г. и през 2023 г. 

Депутатът от БСП Георги Гьоков попита защо държавата се отказва да вдига минималната работна заплата (МРЗ).

"На практика това се получава с удължения бюджет за догодина", заяви той.

Гьоков цитира Директива на ЕС, която обхваща националните заплати и колективното договаряне.

"В тази връзка на 10 август медиите оповестиха, че Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще предложи МРЗ да бъде 770 лв. В края на октомври плановете на МТСП вече са други - тя да бъде замразена", коментира червеният депутат и попита какво е довело до този обрат.

Той попита още дали е справедливо държавата да оставя работниците да мизерстват с такава заплата в условията на инфлация. От червената партия са внесли предложение и за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.

Гьоков заяви, че БСП е категорично против размера ѝ от 710 лева за 2023 г. От партията предлагат нов закон, който да задължава увеличението на минималното заплащане спрямо директивата на ЕС.

"В Директивата на ЕС няма задължение минималната работна заплата да бъде в размер на 50% от средната работна заплата", заяви министър Лазаров и допълни, че никога не е посочвал размер на заплащането. 

"Един от основните инструменти за увеличението на МРЗ е колективното договаряне. МТСП ще направи работна група по въпроса, но е важно да се отбележи, че това са ангажименти на редовното правителство", каза още министърът.