Пълна промяна ще има държавната администрация. За последния месец от министерствата са освободени повече от 300 служители. Причините са различни, но най-честото обяснение е, че се прави оптимизация на работата във ведомството.

В началото на седмицата bTV пусна официални запитвания до всички министерства има ли освободени служители при тях за последния месец след идването на новата власт, колко са те и какви са причините. Трудно е да се обобщят резултатите за всички ведомства, защото конкретните освобождения са много различни. Все пак, има отстранени служители на почти всички нива - от шефове на регионални структури и началници на отдели до редови служители и младши, прохождащи експерти.

Има и много пенсионирани служители, както и такива, напуснали по собствено желание. Повечето министерства са изчистили и служителите, които са били на изпитателен срок и на временни договори. Интересно е още, че сега в почти всички министерства има конкурси за освободените или реформирани позиции, на някои места даже са отворени повече бройки за запълване.

Ако погледнем числата, МВР води по прекратени служебни задължения на свои служители в пъти пред останалите министерства. През юли там са освободени над 130 служители, но за чистка е трудно да се говори, защото голяма част от тези хора са пенсионирани, а в най-голямото ведомството у нас има подобно текучество и през предишните месеци. Предстои обаче закриването на държавните охранители от СОД, както и на почивните бази.

По над 30 служители са освободени от Спортното и здравното министерство. В здравеопазването приеха нов Устройствен правилник с оптимизация на администрацията - така от ведомството си тръгнаха експерти с 20-годишен стаж, беше подменен целият пресцентър, което предизвика скандал, а част от служителите са решени да търсят правата си в съда.

В социалното министерство се разделят само с трима служители. До преди няколко дни Калин Каменов беше директор на Агенцията за закрила на детето. Освободен е без предупреждение, той определя отстраняването си като политическо. Според него чистката застрашава започнатите реформи.

"Не трябва да има този реваншизъм, който в момента се наблюдава на всички нива на държавната администрация и на високо ниво, и на средния ешалон, защото се уволняват експерти", коментира Каменов.

Скандал предизвика и освобождаването на всички шефове на Регионални инспекции по околната среда и водите, на природните паркове и на басейновите дирекции - или общо 30 души от Министерството на околната среда и водите, които нямат място в новата власт.

"Имаме различни сигнали за слабости в работата на регионалните звена в министерството, свързани със забавени преписки, лошо провеждани обществени поръчки и т.н.",обясни зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

По 25-ма служители са освободени от Регионалното и правосъдното министерство, между 10 и 20 в земеделието и храните, икономиката, отбраната и финансите. Синдикатите засега нямат данни за главоломна подмяна на кадри. Свикнали са обаче, че всяка власт прави своите рокади и очакват ситуацията да се повтори.

"Изградени специалисти се уволняват, всяка политическа сила си вкарва хора, може би не за да се върши работа, а да са на заплата", заяви Евтим Боюклиев от КТ „Подкрепа”.

Има и две министерства, където засега няма промяна сред служителите - това са Министерството на външните работи и на културата.

Както припомнят синдикатите, рокадите в администрацията всъщност не са нещо ново и изненадващо - още с влизането си в сградата на МС Бойко Борисов освободи голяма част от служителите на пресслужбата, а заместникът му в партията и вътрешен министър Цветан Цветанов смени почти всички директори на полицейски служби.