Нови правила за варенето на домашна ракия, са на път да я оскъпят двойно. Според промени в закона, казаните за варене на ракия ще са данъчни складове, в които акцизът се плаща 100%, а не както досега - първите 30 литра да са с двойно по-нисък данък.

Недоволството е голямо и е на път да ескалира. Промените в закона удрят както по производителите на ракия, така и по консуматорите. Причината е, че с намаляването на обема на казаните от 1000 на 500 литра, парламентът  всъщност промени статута на почти всички ракиджииници в страната и ги превърна в  данъчен склад. 

Веселин Георгиев е на 52 години и от както се помни сам си вари ракията и винаги от грозде, собствено производство. Ракиджииницата на бай Петър преди години е имала 9 казана. За да отговори на изискванията е останал с 3. А след днешното решение на парламента да свали обема на казаните от 1000 на 500 литра, бай Петър ще трябва да остане с един казан.     

Ако обаче реши да инвестира в нови измервателни уреди и запази обема на производството си, бай Петър ще трябва да се регистрира като данъчен склад

Разликата между обикновената ракиджииница и данъчния склад обаче е в цената на ракията. Ако до сега на този казан на всяко домакинство първите 30 литра ракия са били облагани с двойно по-нисък акциз, в данъчния склад отстъпки няма.  

Така и малкото казани ще затворят. Затова от бранша днес започнаха подписка, с искане за отмяна на поправките. Ако реакция от депутатите няма, казанджиите се заканват да излязат на бунт и да изсипват джибри пред парламента

Докъде са готови да стигнат собствениците на казани в своето недоволство - предстои да разберем.