Финансите на държавата са под всякаква критика – пари няма. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ партията Бойко Борисов. „Служебното правителство трябва незабавно да започне процедура за нов дълг”, посочи той.

По думите му, фискалният резерв е 3.8 млрд. лв, като никога не е бил толкова нисък. Бившият премиер посочи, че след плащането по дълга през януари страната е заплашена от ликвидна криза и затова е нужна политическа стабилност.

„Толкова разпаднала държава не сме имали в историята”, коментира още Бойко Борисов. Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има, заяви още той и добави: "Искам тези, които гласуват за нас да знаят в какво положение е държавата, да вържем двата края в края на годината е огромно предизвикателство, а да минем 2015 година е невероятно умение".

Несъстоятелност на хоризонта

Според бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4.5 милиарда лева, а до края на 2015 г. той ще трябва да достигне 6 милиарда лева.

"Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", коментира Горанов.

Той смята, че ако бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране в началото на 2015 година може държавата да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи.

"На 4 септември падежират 300 милиона лева, на 29 октомври падежират 400 милиона лева, на 30 ноември падежират 1.228 милиарда лева, на 12 януари падежират 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1.601 милиарда лева", отбеляза Горанов.

1.2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1.5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.

Преди и след изборите

„След 5 октомври няма да има значение кой ще е премиер или кой ще е на власт на практика ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Трябва ни стабилност и то на всяка цена, а не всеки ден да си говорим кой с кого няма или ще се коалира, кой ще води или няма да води листи. Пожелавам на тези, които ще влязат в парламента да направят разчетите си и да оценят състоянието на държавата", заяви Бойко Борисов.

"ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те знаеха какво ще стане октомври, ноември, декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите", коментира лидерът на ГЕРБ и обясни, че ако от партията му дойдат на власт ще има тежки реформи и орязване на плащания.

Освен това, когато влязат в парламента, от ГЕРБ ще предложат законопроект за обединяване на НАП и Агенция "Митници". Тази идея беше лансирана в предишния парламент от ДПС, а БСП остро се противопостави.

КТБ, VII блок, „Южен поток” и други разходи

Владислав Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева.

"2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1.5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов. Темата е особено актуална заради поставената под надзор Корпоративна търговска банка.

На пресконференцията не беше подмината и енергийната тематика. "С кой акъл говорят, че ще строят ядрен реактор, бил най-модерният и най-скъпият в света, а ние сме най-бедната държава в Европа, а не може да се разбере кой е подписал с "Уестингхаус"?”, възмути се Борисов.

Той заяви, че не служебното правителство, а кабинетът „Орешарски” е спрял работата по газопровода „Южен поток” и ще изпрати документа на „Позитано”.

„Висят ни на главата над 600 милиона евро рехабилитация на 5ти и 6ти реактор, не знаем ЕК дали ще пусне "Южен поток", никой не е виждал договора, има ли неустойка в договора, чуждестранни инвестиции ще дойдат ако има политическа стабилност, каза още Борисов.