Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на референдум в неговите три пункта. Това каза проф. Борислав Борисов от АБВ след проведените консултации с президента.

"Атака" бойкотираха консултациите и поискаха предсрочни президентски избори.

Припомняме, инициативата на Росен Плевнелиев беше за национално допитване с три въпроса – за въвеждането на електронно гласуване, задължителен вот и мажоритарна система. Предишният парламент блокира провеждането на референдума.

Върховният административен съд отказа да се произнесе по казуса и го прехвърли на Административен съд - София-град.

Според проф. Борисов, електронното гласуване е възможно, но на първия етап ще трябва да е машинно. От думите му стана ясно, че за АБВ задължителният вот има едно основно предимство – намалява влиянието на купените и контролираните избиратели.

"Третият елемент: мажоритарен избор – съотношение 50% мажоритарен 50% пропорционален вот с преференции. Това е възможно при едно според нас задължително условие, особено при местните избори – прагът на преференциалния вот трябва да стане по-висок", обясни Борисов.

Реформаторско

Проф. Борисов подчерта, че партията настоява за цялостни реформи, сред които най-важна е тази в съдебната система.

"Няма как тази реформа да се направи, без да бъдат направени някои промени в Конституцията. Те са свързани от една страна с промени в съдебната система, от друга страна промените в Конституцията са необходими в един по- частен случай, а именно разширяване на правомощията на президентската институция”, коментира депутатът от АБВ.

Той обясни, че става дума за възможността за законодателна инициатива, за иницииране на референдуми и за начина, по който се преодолява президентското вето.

"2015 г. трябва да бъде година на стабилност и на действия. Представителството в Народното събрание дава възможност за тематични коалиции, което е шанс важните реформи да получат подкрепа.", заяви Росен Плевнелиев.

Според него управляващата коалиция и партиите, които я подкрепят, работят добре, но сега гражданите очакват резултати по неотложните реформи.

За следващия път

"От наша страна, на президента беше предложено в следващите заседания на КСНС да бъдат включени три, според нас, важни точки", заяви проф. Борисов.

По думите му, първата точка касаят преговорите Минск-2 и началото на мирния процес, между Украйна и Русия, като се обяви, че страната ни трябва да намери "своето по-активно и значително място".

Борисов каза още, че по време на КСНС трябва да бъдат преразгледани санкциите за Русия и набелязване на мерки за развитие на икономическото сътрудничество на България с Украйна и Русия.

„От това икономическо сътрудничество, печели преди всичко българската икономика. Вторият въпрос касае енергийната стратегия, възможността, за възобновяване на работата по крупните енергийни проекти и връщането на статута на България като енергиен център на Балканите", допълни проф. Борисов.

Той обясни, че третата точка засяга въпроса с демографската криза.

По думите му президентът се е съгласил последните две точки да бъдат включени в КСНС.