Цялата страна осъмна със сериозен снеговалеж и силен северозападен вятър, което доведе до затруднено движение, паднали дървета и липса на електричество в редица населени места.

Добрата новина е, че валежите постепенно ще спират, като това ще се случи най-късно в Североизточна България. Там ситуацията е и най-тежка, защото количествата сняг ще са значителни, а виелиците ще продължат до късно вечерта и ще се образуват преспи.

Към момента без електричество са десетки населени места в Северозапада. Затворени са голяма част от второкласните и третокласните пътища. На терен работят над 1000 машини за почистване на снега. Въпреки това ситуацията остава тежка.

29.11.2023 17:21:48

Жици с ток пълзят по земята: Четири дни след снежната буря хиляди без ток

Четири дни след снежната буря домакинства в Северна България все още остават на тъмно и студено заради все още неотстранени щети по електропреносната мрежа.

По данни на енергийния министър към 11 часа аварии днес има само по  мрежите Запад и Север. В Западна България се работи по отстраняването на повреди в 68 селища, което засяга малко над 9500 абонати. В Северна България потърпевшите са 8230. Към 15 часа 13 селища във Великотърновско са изцяло без ток.

29.11.2023 08:43:05

„Цяло лято без вода, цяла зима – с ток на повикване“: Четвърти ден жители на Владо Тричков спят с якета

Четири дни без ток - на този принудителен режим са подложени жителите на Владо Тричков. Селото се намира на 30 км от идеалния център на София.

Вижте какво разказаха те тук:

 

28.11.2023 12:51:19

Тирове са блокирали Кнежа и Бяла Слатина: Жителите твърдят, че дори линейки не могат да стигнат

Кнежа и Бяла Слатина са блокирани от тирове. Жителите твърдят, че дори линейки не могат да стигнат до нуждаещите се хора. Агенцията за пътна инфраструктура анализира ситуацията. 

28.11.2023 09:52:49

Мъжът, който изпече сандвичи на парти грил: 40 минути, след като нахлух в Енергото, токът дойде

„40 минути, след като нахлух в Енергото, токът дойде. Жена ми се обади и ми каза, че са пуснали тока. Интересно ми е - моето ходене и скаричката ми ли оправиха тока? За 40 минути толкова бързо ли оправиха тези стълбове и жици?“, коментира в предаването "Тази сутрин" Явор Павлов, който си направи сандвичи в Енергото в Силистра като знак на протест заради липсата на ток в селото му Калипетрово.

28.11.2023 07:40:45

Успокоява се обстановката в Разград след обилните снеговалежи, които блокираха пътища

Успокоява се обстановката в Разград след обилните снеговалежи, които блокираха пътища в областта.

„Щабът ще се събере днес, за да решим дали ще остане в сила бедственото положение. Всички пътища са отворени“, обясни пред bTV Владимир Димитров, областен управител на Разград.

28.11.2023 07:39:48

Десетки хиляди домакинства продължават да са без ток

Обстановката в страната след обилните снеговалежи започна да се нормализира, но все още има критични места.

27.11.2023 19:29:54

В студ и мрак: Защо хиляди в Софийско останаха без електричество?

Липса на ток, борба с преспите, но и с леда заради температурите под нулата тази сутрин. По данни към 17 часа на „Електрохолд“, което снабдява Западна България, без ток бяха 10 области с общо 74 670 абонати. Над 1200 служители на дружеството са на терен.

В Североизточна България „Енерго про“ към 17 часа без ток са над 65 000 абонати в 310 селища.

27.11.2023 19:07:14

Заради поледица и непочистени улици: Стотици хора се озоваха в травматологията в София

Продължава разчистването на софийските улици след снега. Заради заледени участъци - десетки хора се озоваха в травматологичните отделения. За последните три дни близо 500 пациенти са я посетели. Причината - счупвания на крайници заради поледиците и непочистени улици в столицата.

27.11.2023 17:38:06

Работник от преобърналия се рейс върху къща: Подадох сигнал на 112, но никой не дойде

“Взех аварийния чук, счупих прозореца и започнах да изкарвам хората. Те бяха много изплашени. Най-интересното е, че никой не дойде и всеки на собствен ход се прибра”, разказа Александър Георгиев, който е пътувал в автобуса преди да се обърне върху къща.

27.11.2023 14:10:48

С парти грил под ръка: Мъж нахлу в Енергото в Силистра, за да си направи сандвич

Куриозен случай в Силистра, след като мъж нахлу в нахлу в Енергото, за да си направи сандвич, тъй като от 24 часа в селото му няма ток.

27.11.2023 12:39:51

Три села в Благоевградско са без ток

Проблеми с пътищата и комуникациите и в Благоевградско. Има села без ток. Второ денонощие Горно Хърсово е без ток. Прекъснати са и комуникациите, няма интернет и мобилна мрежа.

27.11.2023 12:36:56

Училищата в Добрич - на онлайн обучение

Учителите в Добрич от неделя чистят сняг, а днес преподават онлайн. На учениците, които нямат интернет, ще бъдат изпратени учебни материали за самостоятелна подготовка. Детските градини и ясли работят нормално.

27.11.2023 12:31:53

30 хиляди домакинства в Софийска област са без електричество

30 хиляди домакинства в Софийска област са без електричество. В Кокаляне и Пасарел в на 30 часа хората нямат ток.

„От 4 сутринта нямаме ток. Аз имам много обяснение. Цялото трасе на Електрохолд е във въздуха. Свързах се с омбудсмана на Електрохолд, тъй като не отговарят на другите линии“, каза Мария Александрова от Кокаляне.

До момента са установени 30 счупени стълба по мрежа средно напрежение предимно в Северозападна България и екипите там работят за подмяната им и възстановяването на електрозахранването. След като бъдат отстранени авариите по мрежата средно напрежение, усилията на групите ще бъдат насочени към повредите по мрежа ниско напрежение, съобщават от Електрохолд.

27.11.2023 12:09:29

Автобус се обърна върху къща във Врачанско

Автобус с работници е излязъл от пътя и е паднал върху къща врачанските села Фурен и Лесура. Пътуващите са успели да излязат през прозорец. Инцидентът е станал сутринта.

27.11.2023 10:11:58

Борислав Лазаров: В следващите дни идва затопляне

„Прогнозите на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология се сбъднаха на 100%. Съчетанието между ураганен вятър и обилен снеговалеж доведе до тази обстановка в страната“, каза в „Тази сутрин“ водещият на прогнозата за времето Борислав Лазаров.

27.11.2023 09:54:21

„Петрохан“ е проходим, пуснат е тежкотоварният трафик към Враца

Пътят през прохода „Петрохан“ е проходим. Забранен е тежкотоварният трафик.

„Няма информация за тежки произшествия. Няма затворени участъци“, каза Володя Вълов, директор на ОПУ-Монтана.

„Тежкотоварният трафик беше спрян на територията на област Монтана, тъй като не можеха да минат през съседните области. От днес вече започваме да пропускаме тежкия трафик към Враца“, добави той.

27.11.2023 09:46:22

Стотици паднали клони и дървета в Благоевград

Снегът изненада хората в Благоевград. Силният вятър създаде много проблеми.

„Вчера се събудихме с липсващо електрозахранване на 14 населени места, ограничен достъп до няколко села. Снегът в града на беше голям, но в селата достигна до 30 сантиметра, а на места имаше навявания до метър и половина. Екипите работиха активно. Успяхме да се справим в рамките на изминалия ден. Все още няма ток в Хърсово, Бистрица и Дъбрава. Колегите работят, за да се осигури достъп“, каза Методи Байкушев, кмет на Благоевград.

„Страхотно приключение си бяха устроили от една група – седем деца и четирима възрастни. Наложи се да извикаме екип на Планинската спасителна служба в Банско. Хората бяха извозени с две шейни. Всичко е добре, когато свършва добре. Имахме стотици паднали клони и дървета. Само две коли са с щети. Няма пострадали хора“, добави той.

27.11.2023 09:39:07

Всички училища в област Добрич са затворени, много села са без ток

Бавно и постепенно се нормализира обстановката в Добричка област. Почти всички пътища са отворени, но само за леки автомобили. Целта е през днешния ден да бъде пуснат тежкотоварният трафик. Десетки села са без ток. Всички училища в областта са затворени.

„Всички аварии за община Добрич са отстранени. Детските градини и яслите работят. Снегорините не са спирали от вчера сутринта, като в момента продължават. Колегите осоляват, а снегорините минават и в по-малките улички“, обясни Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Работи се по почистване и на тротоарите. Според кмета от утре ще има условия училищата да работят. Навсякъде работи отоплението в учебните заведения.

27.11.2023 09:31:02

Автобус с деца и десетки автомобили са в капан в Разградско

Десетки автомобили са закъсали в Разградско заради тежката зимна обстановка.

„На 3 километра от изхода на Разград в посока Търговище има колона от блокирани автомобили. Има и автобус с деца“, каза пред bTV комисар Емилиян Станев, директор на пожарната в Бургас.

27.11.2023 09:00:54

Ясен Йорданов от АПИ: Почистват се третокласните пътища в Северна България

Почистват се третокласните пътища в Северна България, които все още остават затворени след обилния снеговалеж през почивните дни. Това каза в предаването „Тази сутрин“ инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

„В Австрия, Германия и дори в Швейцария, когато падне такъв обилен сняг има затруднения с придвижването. Там режимът по отношение на пропускането на автомобили е далеч по-строг спрямо нашите разпоредби. Нашите норми изискват много по-ранна реакция, отколкото например австрийските“, обясни той.

27.11.2023 09:00:20

След обилния снеговалеж: Паднали дървета и заледени тротоари в София

Паднали дървета върху паркирали коли, счупени клони по заледените тротоарите – така осъмна София след големия снеговалеж в събота срещу неделя.

Над 200 снегорина се движат по улиците на столицата още от събота. Въпреки това екипите на Столична община все още не успяват да почистят всички малки улици и тротоарите в града.

27.11.2023 08:59:44

Бърз влак пътува над 20 часа: Как десетки хора успяха да стигнат от София до Варна?

Десетки българи преживяха кошмарно пътуване с бързия влак от София до Варна – то е продължило повече от 20 часа. Сред пътниците е Надежда Андонова, която разказва за bTV как е успяла да се прибере в дома си в Добрич.

„На гарата в София се качихме в 22:55 часа, но в 6 часа сутринта се оказа, че сме на гара „Завет“, където престояхме 11 часа. Ние бяхме в спален вагон. Повечето хора спяха, но имаше и такива, които се бяха събудили и бяха забелязали, че влакът прави някакви странни движения – спира, пак тръгва за кратно, но отново спира“, разказва Надежда.

27.11.2023 07:50:22

Проходът „Шипка“ вече е отворен и почистен

Заради зимните условия движението вчера беше ограничено на много ключови пътни артерии в страната и в областта. Почти през целия ден за движение бяха затворени проходите „Хаинбоаз“ и „Шипка“.

Проходът „Шипка“ вече е отворен и почистен. Остава опасността от заледяване по пътя.

 

27.11.2023 07:46:09

Бедствено положение в 9 общини в Шуменско

Цялата област Разград е затворена заради снеговалежите. Обстановката там е тежка. В Шумен ситуацията е подобна, но с повече отворени пътища. Затворени са към Силистра и Разград.

27.11.2023 06:51:54

Половин милион домакинства прекараха нощта без ток

Седмицата започва с действия за нормализиране на обстановката в страната. Половин милион домакинства прекараха нощта без ток. Има паднали дървета и блокирани пътища. Работи се по отстраняването на щетите.

26.11.2023 19:43:29

Малко под половин милион души в цялата страна са без ток

26.11.2023 19:42:27

В кои училищата няма да се учи?

Учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка – липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици, непроходими пътища и др.

26.11.2023 19:40:43

Над 120 души са евакуирани от екипи на пожарната

В резултат на създадената от директора на РСПБЗН-Пловдив комисар Мангараков, е предприето разчистване с помощта на багер на пътя към хижа „Академик“. Целта е снегопочистващата техника да достигне до почиващите в хижата 20 души. Екип на РСПБЗН-Асеновград оказа помощ за осигуряване на проходимостта на пътя с. Яворово - с. Добролък.

26.11.2023 17:27:45

130 души, сред които и деца, са блокирани 12 ч. в три влака

Три влака със 130 пътници, сред които и деца, са бликорани 12 часа на гара Завет заради лошото време. За това сигнализираха зрители на bTV, които чакат часове наред новини. Става въпрос за двата бързи влака София – Варна и пътническия влак от Карнобат за Варна.

Причината – скъсана контактна мрежа върху товарен влак. Аварията е станала в 4:40 ч. сутринта, съобщиха за bTV от НКЖИ.

26.11.2023 15:39:25

Армията в помощ на населението

Личен състав и техника от Българската армия се включиха в дейности по овладяване на последствията от влошените метеорологични условия у нас.

Модулна група с техника с висока проходимост от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ се включи в почистването на общинските пътища в област Велико Търново. Военнослужещите са задействани в 6.40 ч. тази сутрин след искане от областния управител на Велико Търново. Екипът подпомогна разчистването на снегонавяванията в района на село Железарци и по пътя Велико Търново - Русе.

В почистването на уличната мрежа и прилежащата инфраструктура в град Враца в 15.00 ч. днес се включи модул от военно формирование 54 990 - Враца от състава на Сухопътните войски. Екипът от 30 военнослужещи е задействан по искане на кмета на общината във връзка с усложнената обстановка поради силните снеговалежи в региона.

Личният състав и техниката от състава на Въоръжените сили действат по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и с разрешението на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Българската армия е в готовност да се включи, където е необходимо, в овладяването на последствията от метеорологичната обстановка в страната.

26.11.2023 14:19:18

Васил Терзиев: Обстановката е много тежка, гражданите да почистят около блоковете си

„Обстановката е много тежка, тъй като снегът е много тежък и много от дърветата са още със зелени листа. Това доведе до паднали дървета, изпочупени клони. Има много скъсани кабели“, каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев.

Той подчерта, че всички екипи са работили денонощно.

26.11.2023 13:30:12

Студеното време взе първата си жертва

Студеното време взе първата си жертва. Мъж на 57 години е намерен измръзнал до контейнер за боклук в Казанлък. Не е бездомник.

26.11.2023 13:29:16

Около 30 души са блокирани в хижа "Върховръх", сред тях има деца и бременна

Около 30 души са блокирани в хижа "Върховръх" край село Скобелево, община Перущица.

26.11.2023 13:18:32

Снежен ад: Общо шест полета от и за летището във Варна бяха отменени

Общо шест полета от и за летището във Варна бяха отменени тази сутрин заради лошите атмосферни условия, сочи справка със сайта на аеропорта.

Става дума за полетите от и до Мемингем, Германия, както тези от и до Лутън, Великобритания. По-рано бяха отменени и полетите от и до Истанбул.

26.11.2023 13:13:45

Въпреки обилния снеговалеж: Полетите от и до летище Пловдив се изпълняват по график

Въпреки усложнената метеорологична обстановка на Летище Пловдив, полетното разписание се изпълнява по график. Това съобщиха от ръководството на аеропорта. 

От рано сутринта службите по почистването на полосата се бориха с навалелия сняг. Няма отложени или закъснели полети. Днес по разписание се изпълниха два полета от Лондон до Пловдив и обратно, които летят до летищата Станстед и Лутън.

26.11.2023 12:34:38

Премиерът Николай Денков: Към момента има над 1000 населени места без ток

Премиерът Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерски съвет заради снеговалежа. В него присъствено и онлайн се включиха министри на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, както и гл. секретар на МВР и началникът на отбраната.

„Мокрият стяг обледява клоните на дървета и те се чупят, като по този начин прекъснат електричеството. Резултатът е, че към този момент имаме над 1000 населени места са без ток. Това е нещо, което можеше да се предвиди, но няма как да се предотврати“, заяви акад. Денков.

26.11.2023 12:30:27

Автомобил със семейство закъса на прохода "Шипка" и стоя часове наред

Автомобил със семейство закъса на прохода "Шипка" часове наред. Бедстващи хора към този момент няма. Има сигнала за три аварирали автомобили, на които вече им е оказана помощ. 

26.11.2023 11:55:31

Зимната обстановка в Пловдив: Над 200 сигнала за паднали клони и дървета

52 машини работят по улиците на Пловдив от първите часове на снеговалежа. В момента улиците в града са проходими при зимни условия, съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно със зам.-кмета по екология Иван Стоянов, зам.-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов, директорите на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” Димитър Георгиев и Антон Георгиев координира дейностите по почистване в общината.

„Заради мокрия сняг са получени над 200 сигнала за паднали клони и дървета. 90 от тях са обработени. Екипи на Доброволческото формирование „Пловдив 112”подкрепят Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза още Костадин Димитров .

26.11.2023 11:19:11

Без ток и вода от 12 часа в Радомир. Жена заседна в преспи с възрастния си баща

26.11.2023 10:54:33

Блокирани туристи в къщи за гости в Жеравна

Блокирани туристи в къщи за гости в Жеравна заради зимната обстановка.

26.11.2023 10:41:36

Областният управител на Шумен: Нямаме никаква връзка с няколко общини

Нямаме никаква връзка с няколко общини, заради липса на комуникация. Това каза в предаването „Тази неделя“ областният управител на Шумен Добромир Добрев.

„Ситуацията е зимна, но проблемът е в силния вятър, който води до навявания и затваряне на пътища. Вторият проблем е с липсата на ток, което води до спирането на водоподаването и липсата на мобилен сигнал“, поясни той.

Вижте още във видеото:

26.11.2023 10:32:52

Кметът на Русе: Имаме девет населени места без ток

Имаме девет населени места без ток. Това каза в предаването „тази неделя“ кметът на Русе Пенчо Милков.

„Ситуацията е сложна. Има затворени пътища, както и населени места без електричество. Електропреносната мрежа е накъсана от падналите дървета и счупените клони“, поясни той.

Вижте още във видеото:

26.11.2023 10:19:10

"Аз, репортерът": Зимата пак ни изненада - паднали дървета и заснежени магистрали (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заснежени магистрали и паднали дървета в цялата страна. За това сигнализират зрители на bTV в рубриката „Аз, репортерът“.

“Зимата пак ни изненада”, написа Огнян Мирчев, който ни изпрати видеоклип от АМ “Хемус”.

26.11.2023 10:18:34

Обстановката в Северозапада: Пътищата се почистват, но няма ток повече от 10 часа

Колони от тежкотоварни автомобили са се образували в Монтанско и Врачанско. Причината – обилния снеговалеж.

Тежкотоварните автомобили се отбиват в страни още от снощи, за да могат пътищата да се почистят.

26.11.2023 10:17:44

Тежка зима във Велико Търново: Има сигнали за начупени клони и дървета

Десетки начупени клони и дървета има във Велико Търново, което сериозно усложнява ситуацията с обилния снеговалеж. Валежите продължават вече 12 часа.

Многобройни са подадените сигнали до дежурния в Община Велико Търново само през нощта. Кметът Даниел Панов свика общинския кризисен щаб, който ще обходи целия град.

26.11.2023 10:16:58

Опасно време: Затворени проходи и блокирани пътища у нас заради снега

Силният снеговалеж затвори проходи и пътища за тежкотоварни автомобили. Причината за това е снегопочистване на пътната настилка, намалена видимост и аварирали камиони. 

1800 снегорина чистят пътищата от републиканската мрежа. Общо 41 високопроходими верижни машини в 28 области са в готовност за помощ на населението, съобщават от Националния оперативен център

26.11.2023 08:37:19

Зрители на bTV: Кошмарно пътуване с влака от София за Варна

Кошмарно пътуване с влака от София за Варна. За това сигнализират зрители на bTV.

„Тръгнахме 22:45 часа както беше по разписание, но малко по-късно влака спря, защото имало проблем в системата“, разказва Димитър Чанев. 

26.11.2023 08:36:45

Силен вятър и обилен снеговалеж в Североизточна България

Силен вятър и обилен снеговалеж затрудняват движението в Добрич и Силистра. Предупреждението е хората да не излизат навън, ако това не е наложително.

„Обстановката в областта рязко се влоши около 3:15 часа. За десет минути дъждът се превърна в леден и мокър сняг. Вятърът беше бурен и продължава да е такъв“, обясни Георги Стратиев, началник на областното пътно управление в Добрич.

26.11.2023 08:36:04

Тежка зимна обстановка в Шумен и Разград: Има затворени третокласни пътища

Тежка пътна обстановка в област Разград. Заради нулева видимост, вследствие на силен вятър и снеговалеж всички републикански пътища са затворени за движение още в тъмните сутрешни часове на неделния ден.

От Областното пътно управление съобщиха, че няма подадени сигнали за закъсали автомобили, но има такива за паднали клони и дървета по пътищата. Цялата налична техника работи.

26.11.2023 08:33:30

13 района в София останаха без ток заради силния снеговалеж

13 района в София останаха без ток заради силния снеговалеж. Аварийните екипи ва дружеството работят за отстраняване на авариите. 

26.11.2023 08:32:17

Времето у нас: Снеговалежи, силен студен вятър и виелици

Днес ще духа силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи.

След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време с максимални температури между 0 и 5 градуса, в София - около минус 1 градус.