Премиерът Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерски съвет заради снеговалежа. В него присъствено и онлайн се включиха министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, както и гл. секретар на МВР и началникът на отбраната.

„Мокрият сняг обледява клоните на дървета и те се чупят, като по този начин прекъснат електричеството. Резултатът е, че към този момент имаме над 1000 населени места са без ток. Това е нещо, което можеше да се предвиди, но няма как да се предотврати“, заяви акад. Денков.

Той е категоричен, че във всички населени места още вчера са били направени срещи на координационните щабове, за да се подготвят за днешния ден. Въпреки това ситуацията е тежка в почти цялата страна, особено в Североизточна България. 

„Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време, за да могат да отстранят всички повреди, а те са стотици“, поясни още акад. Денков.

Той поясни още, че се изисква време да се изтеглят закъсалите в преспите тирове и да се почистят всички улици в населените места.

„Над 100 души тази нощ са били спасени от снежни капани, благодарение на усилията на различните институции. Ето защо искам да благодаря на всички, които работиха тази нощ“, каза още премиерът. Според него няма как да имаме чисти пътища докато не се подобри метеорологичната обстановка.

Междувременно обаче се чуха и политически критики към властта – най-вече за това, че пътищата в страната не се чистят. „С недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн. Г-н Денков, сняг онлайн не се чисти. Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС“, обърна се задочно към акад. Денков председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Държавата да се вземе в ръце. Хората бедстват и са без ток. Нека премиерът Денков и вицепремиерът Габриел да не стоят на топло, а да отидат при бедстващите“, заяви и зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски. 

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: