52 машини работят по улиците на Пловдив от първите часове на снеговалежа. В момента улиците в града са проходими при зимни условия, съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно със зам.-кмета по екология Иван Стоянов, зам.-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов, директорите на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” Димитър Георгиев и Антон Георгиев координира дейностите по почистване в общината.

„Заради мокрия сняг са получени над 200 сигнала за паднали клони и дървета. 90 от тях са обработени. Екипи на Доброволческото формирование „Пловдив 112” подкрепят Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза още Костадин Димитров.

20 пясъкоразпръсквача и 32 снегорина обработват пътищата. Целият състав на ОП „Чистота” работи на терен, навън вече са и бригади от ОП „Градини и паркове”.

Снимка: Райна Зайкова

Спешните телефони на пожарната в Пловдив са прегрели от сигнали тази нощ.

Снимка: Райна Зайкова

Повече от 300 обаждания с искане за съдействие за щети, причинени от падналия сняг, са постъпили през последните 24 часа в Оперативния център. Над 100 са щетите на автомобили, върху които са паднали клони.  

Почистването на пътните артерии от разцепени дървета и откършени клони в целия град продължава и към момента.

Снимка: Райна Зайкова

В първите часове на нощта пожарникари и спасители от сектор СОД са проправяли път през улиците, за да може през тях да премине почистваща техника.

Снимка: Райна Зайкова

Кметът на община Пловдив реагира мигновено с изпращането на екипи от „Паркове и градини“, които извънредно работиха през цялата нощ.

Снимка: Райна Зайкова

Около 2:00 часа тази нощ, трима младежи са потърсили помощ от пожарната, тъй като автомобилът им е закъсал на пътя между село Скобелево и гр. Перущица. Оказва се, че въпреки множеството предупреждения, да не бъдат предприемани пътувания без сериозни причини, хората не се вслушват и рискуват.

Четири часа екип на сектор СОД се е опитвал да достигне до младите хора, проправяйки си път и в крайна сметка бедстващите са прибрани на топло и сухо.

Снимка: Райна Зайкова

В 3:00 часа след полунощ паднало дърво е било препречило и двете ленти на АМ „Тракия“ в участъка на километър 130 – посока София. Екип на Трета пожарна служба е разчистил пътя и движението в участъка е било възстановено. Екип на пожарната служба в Карлово е разчистил пътя към Калофер.

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: