Силен вятър и обилен снеговалеж затрудняват движението в Добрич и Силистра. Предупреждението е хората да не излизат навън, ако това не е наложително.

„Обстановката в областта рязко се влоши около 3:15 часа. За десет минути дъждът се превърна в леден и мокър сняг. Вятърът беше бурен и продължава да е такъв“, обясни Георги Стратиев, началник на Областното пътно управление в Добрич.

В град Добрич и околните населени места е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона, за да не възпрепятстват почистването на снега. Снегопочистващата техника е на терен, като към момента се почистват западните части на област Добрич – това са морските общини Балчик, Шабла и Каварна.

„14 машини са на терен и почистват снега. Ако ситуацията продължи да се усложнява, вероятно ще се наложи ограничаване и на движението на леките автомобили. Апелирам населението да не предприема пътувания в тази ситуация“, каза още Георги Стратиев.

„Там път няма. Преди два часа минах от там. Там не чистят, въобще нищо не правят. Тук е почистено, но и тук не чистят добре. Сега не ни пускат. И стоим, чакаме“, обяснява Мариян, който през нощта е пътувал с камиона си от Украйна през Румъния към България. Твърди, че и в Румъния обстановката е била сложна.

Земеделски производител от село Стожер извади техниката си и започна сам да чисти пътя от селото до Добрич. „Ние имаме животни и работниците, които трябва да дойдат на работа. Пътят е добър, проходим е при зимни условия. Видимост, слаба, но има видимост. Срещнах снегорин на пътното, който също чистеше“, обяснява Радослав Радичков.

„Преди малко дойдох от Варна, пътят е чист, тук-там има на места навято. Чисти се, но тук в Добричкия регион е ад. От село Стожер насам пътя е ад. Няма къде да остана и пари нямам в себе си“, коментира обстановката Галин от Тервел.

Над 15 метра в секунда е вятърът в Добричка област. Очакванията са да утихне едва късно тази вечер.

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: