Три влака със 130 пътници, сред които и деца, бяха блокирани 12 часа на гара Завет (до Сунгурларе) заради лошото време. За това сигнализираха зрители на bTV, които чакат часове наред новини. Става въпрос за двата бързи влака София – Варна и пътническия влак от Карнобат за Варна.

Причината – скъсана контактна мрежа върху товарен влак. Аварията е станала в 4:40 ч. сутринта, съобщиха за bTV от НКЖИ.

На място е бил изпратен дизелов локомотив, който да се опита да освободи и изтегли товарния влак, но по пътя има паднали и много дървета, както и провиснала контактна мрежа. Изпратена е на място специализирана техника, която да ремонтира контактната мрежа. Едва тогава дизелов локомотив ще може да изтегли влака.

Снимка: btvnovinite.bg

Властите се опитват да организират три автобуса от Карнобат, с които да бъдат извозени пътниците от блокираните влакове. Проблемът е, че Ришкият проход е затворен и се търси алтернативен маршрут.

Снимка: btvnovinite.bg

Снегът е мокър, натежал е на дърветата и на някои места дърветата са паднали директно на линията, на други клоните опират в контактната мрежа. Да, има деца. Влаковете са под напрежение – отопляват се. Няма опасност от измръзване на пътниците. Нямаме бедстващи пътници на гари или между гари, които да са оставени на студено. Полагат се грижи за пътниците“, коментира пред bTV Емил Симеонов, представител на НКЖИ.

Съветът към пътниците е да стоят във влаковете в купетата и да чакат указания на служителите на БДЖ, които ще им дадат точна информация.

След 16:30 ч. пътниците бяха извозени с влак до Карнобат, а след това би трябвало с автобуси да бъдат откарани по направленията, за които пътуват.

Зрител на bTV се оплака, че към 20 ч. около 30 пътници все още са на гара Синдел и не знаят кога ще ги качат на автобус.

Снимка: btvnovinite.bg

По материала работиха Християния Червенкова и Елеонора Дъбова. 

Всичко за усложнената обстановка в страната заради обилния снеговалеж четете в нашия онлайн репортаж: