Паднали дървета върху паркирани коли, счупени клони по заледените тротоари – така осъмна София след големия снеговалеж в събота срещу неделя.

Над 200 снегорина се движат по улиците на столицата още от събота. Въпреки това екипите на Столична община все още не успяват да почистят всички малки улици и тротоарите в града.

През почивните дни бяха нанесени сериозни щети, които се отстраняваха приоритетно. Падналите клони се местят до контейнерите за смет и се очаква скоро да бъдат извозени.

Снимка: bTV

„За предходното денонощие са обработени над 100 сигнала за счупени клони и паднали дървета. Работата ни продължава и към момента. Днес на терен са седем екипа, за да отстраним всички проблеми, възникнали на територията на столицата“, обясни Кристиян Иванов, който е зам.-директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Той допълни, че към момента масовият градски транспорт се движи по график. Има проблем само с трамвайте 10 и 23.

Снимка: bTV

„Експерти от дирекция „Зелени системи“ и еколозите от районните администрации ще извършат в идните дни оглед на дърветата на цялата територия на столицата. Там където е необходимо, ще бъде извършена санитарна сеч, за да се предотвратят трагични инциденти“, обясни и инж. Николай Недялков, който е директор на Столичен инспекторат.

Големите аварии с тока и парното към момента са отстранени. Въпреки това в кварталите „Долни пасарел“, „Кокаляне“ и „Лозен“ над 2000 души са без електрозахранване. Екипи на „Топлофикация София“ продължават да обхождат столицата и да отстраняват по-малките аварии.

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: