Почистват се третокласните пътища в Северна България, които все още остават затворени след обилния снеговалеж през почивните дни. Това каза в предаването „Тази сутрин“ инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

„В Австрия, Германия и дори в Швейцария, когато падне такъв обилен сняг има затруднения с придвижването. Там режимът по отношение на пропускането на автомобили е далеч по-строг спрямо нашите разпоредби. Нашите норми изискват много по-ранна реакция, отколкото например австрийските“, обясни той.

Инж. Ясен Йорданов е категоричен, че АПИ полага изключително големи усилия, за да няма затруднения в придвижването, но този път снегът е бил обилен, мокър и тежък. Падналите дървета и изпочупените клони са създали проблем за снегопочистващите машини, допълни още той.

„В редица области в Северна България все още има затворени третокласни пътища, които са в процес на почистване. Те ще бъдат обезопасени за движение“, каза още председателят на УС на АПИ.

Той подчерта, че вчера през целия ден, както и през нощта срещу понеделник, всички екипи от областните пътни управления са били в контакт с областните управители и са координирали всички действия по разчистването на трасетата.

„От проходите към момента са затворени само „Троянски“ и Твърдишки“ за всички МПС-та. Там има завъртели се тирове, които се изтеглят. Тези тежкотоварни коли не са били добре подготвени за тези тежки зимни условия. Те създават сериозни проблеми“, каза още инж. Йорданов.

Според него държавата се е справила добре в тази ситуация. „Хората трябва да са търпеливи при такива извънредни обстановки“, призова той и подчерта, че към момента по пътищата на страна има над 600 машини за почистване, като вчера те са били над 1000.

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: