Днешният ден донесе развръзка по случая с 9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация. Здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия. И който по-рано отказваше да издаде с мотива, че рисковата интервенция можело да се извърши и у нас.

В същото време стана ясно, че ведомството възнамерява да уволни директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Първоначално от ведомството съобщиха за bTV, че рокадата е извършена, но след това стана ясно, че няма да коментират официално темата, докато не намерят заместник на професора.

Всички, до които от МЗ са се допитали, са отказали.

Към момента не се знае и защо Пилософ е освободен. Той разбра от bTV, че скоро няма да бъде в ръководството на структурата.

Операцията, която не се състоя

Тази сутрин 9-годишният Байрям пристигна в болница Лозенец, където трябваше да му трансплантират бъбрек.

След прегледа, съобщават на семейството, че всъщност детето ще се лекува в чужбина.

От болницата заявиха, че Байрям е в задоволително общо състояние, налага се трансплантация, но не и спешна. Преди нея трябва да се създаде нов пикочен мехур на детето.

Това, както и самата трансплантация, може да се извърши в болницата, твърдят от там, но заради медийния шум, нямали против детето да замине в чужбина.

Защо е опасно Байрям да остане

Момчето трябваше да замине още в понеделник, но здравното министерство го спря с аргумента, че може да се трансплантира и у нас.

„За мен единствената причина да бъде отказано, и то ден преди детето да замине, е желанието на лекари в България в случая професор Спасов и Панчев да извършат тази трансплантация, която в случая представлява за тях и професионален интерес", коментира адв. Христина Николова.

За последните 13 години у нас са направени 6 трансплантации на бъбрек на деца. Всички в – „Пирогов” между 2004 г. и 2010 г. в сътрудничество с френски трансплантолози, които идвали у нас по междуправителствено споразумение.

"И това беше прекратено брутално 2010г. от професор Любомир Спасов и тогавашния директор по Агенцията д-р Джалева", посочи националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

Шефът на урологията в Александровската болница доц. Марин Георгиев признава: „В момента, в нашата страна трябва да си признаем, че не съществува структура, в която да се извършват трансплантации на деца".

Проф. Спасов не застана пред камерата на bTV заради професионални ангажименти, но ще коментира темата утре в студиото на „Тази сутрин”