Да се забранят бездимните и електронни цигари на закрито – идеята е част от мерките в борбата с тютюнопушенето, които Министерството на здравеопазването предлага. 

По закон – в закритите пространства пушенето на класически цигари е забранено. Ограничение за електронните и бездимните цигари обаче няма.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на СЗО – България и Гърция са на челни позиции по брой пушачи. Около 37% от населението пуши. Средното ниво за Европа варира между 25% и 27%, като вредният навик е по-разпространен сред мъжете.

 

Преди около година Марсел Хамуд е сменил традиционните цигари с бездимни цигари. Според него те не пречат на непушачите, защото нямат силна миризма. Някои непушачи обаче са на противоположното мнение и искат забраната да се разшири, за да обхване и новите цигари.

Снимка: btvnovinite.bg


Милена, която е отказала тютюна преди 15 години, признава, че  мирисът на бездиумните и електронните цигари е по-поносим, но предпочита помещения, в които и те не се употребяват.

Лекари подкрепят мерките на Здравното министерство. „Няма никакви доказателство, че намаленото количество отрови по-малко засяга организма. Половин чаша отрова – все още си е отрова”, коментира д-р Гергана Гешавова.

 

 

Тя предлага към предложените промени да се добавят и мерки за допълнително ограничаване на рекламните на тютюневи изделия. Проектът на здравното министерство все още е в период на обществено обсъждане. Предложената забрана обхваща и наргилетата – така наречената водна лула.

Снимка: iStock


Междувременно, депутатите от здравната комисия подкрепят паралелен проект на Обединените патриоти. Той обаче забранява само наргилетата. Патриотите все още искат в заведенията да се върнат залите за пушачи и непушачи.