Уникална вила на метри от двореца в Балчик тъне в разруха. Някога притежавана от румънски аристократи, вилата е по-стара дори и от двореца, до който се намира, но съдбата ѝ до ден днешен е неясна.

Правени са неуспешни опити да бъде продадена за огромна сума.

Снимка: btvnovinite.bg

Вилата „Щорк” е построена преди около 100 години – във времето на румънската окупация в Добруджа.

Снимка: btvnovinite.bg

Принадлежала е на Чечилия и Фредерик Щорк, които се влюбват в Балчик. Той е известен скулптор, тя – първата жена професор по изкуствата в Европа. Авангардният им вкус ражда красивата архитектура на морския бряг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Интересното е, че тя представлява повече отворени пространства – един изключително красив терасиран двор, който слиза към водната повърхност”, обяснява Владимир Попов, архитект.

Снимка: btvnovinite.bg

Във вилата се е събирала румънската аристокрация, идвала и кралица Мария. Богаташите канили български деца, за да ги възпитават в различни изкуства. Сред тях била и лелята на Александър Ламбов: „Тия деца, които са имали склонност да рисуват, рисували пейзажи, натюрморти и после тия богаташи са откупували рисунките като така са поощрявали малките рисувачи”.

Снимка: btvnovinite.bg

В годините след Втората световна война вилата е отнета от семейство Щорк и се използвала за почивна станция на различни ведомства. Днес е в частни ръце. От внушителния интериор не е останало почти нищо. Част от оригиналните барелефи се пазят в Румъния, но повечето са откраднати.

Снимка: btvnovinite.bg

Законът задължава собствениците на такива сгради да ги поддържат, но въпреки глобите чужденецът, който притежава „Щорк”, я е изоставил. Опитите му през годините да я продаде за над 1 милион лева се провалят.

„Надявам се никой да не е обещал на бъдещите купувачи тази сграда да бъде унищожена и превърната в нещо, което тя не е”, предупреждава Владимир Попов.