Темата накратко:

  • След два неуспешни опита, българските партии имат трети шанс да сформират работеща коалиция, която да подкрепи ново правителство;
  • "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" проведоха експертни и лидерски срещи, за да уточнят политики и управленска формула, но до последно нищо не е ясно;
  • Никой не декларира желание да работи с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Днес двете по-големи опозиционни партии дадоха заявка, че ще са конструктивна опозиция, а националистите препотвърдиха приоритетите си;
  • Президентът Румен Радев призова за дълбоко реформиране на прокуратурата и посочи, че служебното правителство работи по проект за социално ориентиран бюджет, който си струва да бъде разгледан;
  • 34-годишният адвокат Никола Минчев от "Продължаваме промяната" стана председател на парламента.

Проследете с нас първия ден на Новия парламент (най-новата информация е най-горе):

14:26 "Надявам се следващата седмица да имаме предложения за кабинет". Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на НС.

14:06 „Текущият бюджет може да издържи януари и февруари, без да има срив в социалните плащания и без да се затрудни функционирането на всички държавни структури.“ Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

13:30 Няколко спорни детайла в няколко сектора ще се доуточняват в следващите  дни.“ Това каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова за коалиционното споразумение за съставяне на правителство, което предстои да бъде подписано.

13:00 Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе проект на решение за налагане на мораториум върху поемане и предоставяне на държавни кредити до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

11:55 Край на първото заседание на 47 Народно събрание.

Снимка: Ладислав Цветков
11:50 Изборът на зам.-председатели роди малък куриоз - оказа се, че председателската маса не може да поеме общо 8 души и Атанас Атанасов от "Демократична България" се оказа встрани...

Снимка: bTV
11:40 "Младостта не е порок, а нещо положително." Това каза за новия председател на НС Никола Минчев – Димитър Главчев, който е заемал тази длъжност в 44-ото Народно събрание.

11:22 Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ бе избран за председател на Народното събрание. Именно той бе номинацията на формацията на Кирил Петков и Асен Василев. От трибуната на парламента Петков заяви, че той има дългогодишен стаж като адвокат.

11:15 Втора част на заседанието - гледайте тук:

11:10 „Възраждане“ няма да подкрепи кандидатурата на ПП Никола Минчев да заеме поста – председател на НС. Това заяви депутатът от партията Николай Дренчев.

Цончо Ганев е кандидатурата на „Възраждане“ за председател на НС.

11:05 Никола Минчев е отличен професионалист и се надяваме да бъде припознат от другите партии за председател на НС.

Това каза Яна Балникова от "Продължаваме промяната".

11:00 Вчера БСП са разбрали за предложението на кандидатурата на ПП за Никола Минчев за председател на Народното събрание. Това заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова.

Предложението на БСП за поста е Кристиан Вигенин, но партията ще подкрепи кандидатурата на ПП.

10:55 Никола Минчев е един чудесен професионалист и всички ние заставаме зад него. Скоро ще се убедите в неговите качества. Това заяви Даниел Лорер от ПП в кулоарите на парламента. Депутатът не коментира дали той ще бъде следващият външен министър на България.

10:45 Кирил Петков представи Никола Минчев като номинация за парламентарен председател от "Продължаваме промяната". По искане на Хамид Хамид от ДПС беше обявена 30-минутна почивка.

10:40 „Възраждане“ ще е срещу маските, ограниченията, задължителната ваксинация и Зелената сделка. Това обяви в речта си в първия ден от работата на 47-ото Народно събрание лидерът на партията Костадин Костадинов.  

10:35 Христо Иванов от ДБ заяви, че няма да бъде министър и добави, че трябва да се даде път на нещо ново.

10:20 Ще бъдем социалния стълб и гаранта за стабилност на България. Ние сме предвидими и разумни. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

10:10 „ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат“, заяви депутатът от ИТН Любомир Каримански в речта си в парламента.

10:00 България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи, които изискват общите усилия на управляващи и опозиция, тъй като съвсем скоро ще имаме възможност да преосмислим значението на думата „Бедност“, предупреди от трибуната на Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

9:45 „Още от днес може да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС. Групата ще бъде опозиция. Готови сме да водим конструктивни и публични разговори“. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в реч при откриването на 47-ото Народно събрание.

9:30 „Време е да вложим смисъл в думите народен представител. Народен представител е човек, който представлява не само своите избиратели, а и целият български народ. Наш дълг е да служим на българския народ – горд народ с велика история“, каза в официалната си реч в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

9:25 Ако не се постигнат решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на прокурорския чадър. За това президентът Румен Радев предупреди депутатите по време на своето слово в първия ден от работата на 47 НС.

9:05 Най-възрастният депутат в 47-ото Народно събрание – д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“, откри първото заседание. Депутатите в новоизбрания парламент положиха клетва.

9:02 Антиваксъри протестират пред парламента:

9:01 Начало на заседанието, гледайте тук:

9:00 Днес и утре са решаващи дни и може да стане някаква изненада, която да обърне каруцата. Ако някакви лични егоистични мотиви попречат на общо взето постигнатото споразумение, ще бъде катастрофа и не знам дали ще имаме нов парламент. Това заяви журналистът Иван Гарелов.

8:55 ПП ще предложи Никола Минчев за председател на НС. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

8:49 Очакваме ПП да кажат номинацията си за председател на НС и ще видим как ще действаме. Това каза Христо Иванов от ДБ.

Той допълни, че не е говорено за министерски постове.

8:30 Депутатът от ДПС Делян Пеевски дойде в парламента. Той не пожела да отговори на въпросите на журналисти.

8:20 „Работата на парламента предполагам, че ще е трудна предвид разнообразието от партии и тези от страната на опозицията. Трябва да имаме повече диалогичност и да сме заедно иначе няма как да се получи“, каза на влизане в НС Ива Митева.

8:15 „В рамките на тази година вече за трети път ще бъдем опозиция. Ще бъдем знаеща, можеща, конструктивна опозиция. Такава, която е готова да подаде ръка, когато става въпрос за националния интерес, но и такава, която е изискваща – например, когато става въпрос на нови нива на външния дълг“, каза пред bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ.

8:07 Ще предложим за заместник-председател на 46-ия парламент Кристиан Вигенин. Това заяви Георги Свиленски от БСП. 

8:00 47-ото Народно събрание може да бъде описано и с думите "смяна на поколението във властта", защото всеки десети народен представител е под 33-годишна възраст. 11 депутати са под 30-годишна възраст, а други 15 са между 30 и 33 години.

7:55 "Вчера следобед още веднъж се видяхме с Петков и Василев, имаме  уговорка до неделя да изчистим всичко. В ход е подготовката на писмено коалиционно споразумение", това заяви Корнелия Нинова на влизане в НС.

Още не са ясно конкретните имена от предлаганите от БСП имена за министри.

7:45 Седем партии си разделят 240-те места на 47-ото Народно събрание. Най-голяма е групата на "Продължаваме промяната".

7:31 Накратко – ето това предстои да се случи днес:

7:30 Трети път - за щастие? При институции като Народното събрание този принцип не би трябвало да важи, но очакването е партиите да са си научили урока след двата кратки парламента по-рано през 2021 г. Добре дошли на нашия онлайн репортаж, където заедно ще разберем каква ще е развръзката в целия сюжет около Новия парламент!