Най-възрастният депутат в 47-ото Народно събрание – д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“, откри първото заседание.

228 народни представители се регистрираха.

„Днес сме свидетели на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници от различни слоеве на обществото. Около 2 милиона български граждани са извън страната. Повечето от тях са млади хора – студенти, млади специалисти в отделни области, натрупали професионален опит и знание“, бяха първите думи на Силви Кирилов.

„Много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания“, каза още той.

Снимка: Ладислав Цветков

„Време е да загърбим нашите лични и политически различия в името на националните и обществени интереси. Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна, дори да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността. Народът ни поставя изключително важни и съдбовни задачи за разрешаване и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и мобилизация на нашите интелектуални способности и нашият морал за разрешаването им“, завърши речта си Силви Кирилов.

Снимка: Ладислав Цветков

Народните представители положиха клетва, а след нея прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.