Ще бъдем социалния стълб и гаранта за стабилност на България. Ние сме предвидими и разумни. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Партията влиза в 47-ия парламент с три приоритета:

  • започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир;
  • превеждане на държавата и българския народ през кризите с грижа за хората;
  • активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки в ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост на България и за придвижване напред на оперативните програми.

„Преди пет години ние назовахме досегашния модел на управление така – паралелна държава на задкулисето и народ, поробен от свои. И започнахме своята битка, бяхме сами. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха ГЕРБ, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени. Преди година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх и поискаха промяна. Днес разбираме своята задача да направим тази промяна“, каза още Нинова.

За БСП тя се състои в три неща:

  • закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен и лобистки интерес;
  • контрол, прилаган върху прилагането им;
  • справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил.

„Ако пресечем корупцията в зародиша ѝ, ако направим администрацията бърза и ефективна и въведем електронното правителство, ако реформираме съдебната система, то промяната е станала“, добави Нинова.

Тя заяви, че се намираме в здравна, икономическо-енергийна и социална кризи, и трябва да се прояви разум и мъдрост да не допуснем четвърта – политическа, ако не се състави устойчиво мнозинство и редовно правителство.

„Най-важната задача е да помогнем на хората в трудните зимни месеци, да стабилизираме икономиката и да се справим с COVID пандемията. Най-големият проблем е ръстът на цените, обедняването и растящите неравенства в България“, добави Нинова.

Тя отчете, че БСП са готови и с програма за действие в първите сто дни, час от които е приемане на бюджета за 2022 г.

„Попадаме в безпрецедентна ситуация – служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се, но все още неготово мнозинство, което има друг в представите си за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде прието нито първото, нито второто“, смята лидерът на БСП.