Ако не се постигнат решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на прокурорския чадър. За това президентът Румен Радев предупреди депутатите по време на своето слово в първия ден от работата на 47 НС.

По думите му този чадър осигурява комфорт „и на големите корупционери, и на битовите престъпници“, които тормозят българските граждани. „Без справедливост и законност, всички добри намерения са обречени на провал“, категоричен беше Радев.

По думите му „парламентарният пат от юли“ е довел до разочарование, но „българите не се обърнаха назад и през ноември го показаха – да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво, то каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма“.

Затова и според президента „е време за национален консенсус“.

Той подчерта, че гражданите очакват допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза.

„НС за първи път прие актуализация на бюджета, която беше изготвена от служебно правителство. Обществото ни очаква същата отговорност по отношение на приемането на бюджета за следващата година. Следя нагласите по тази тема, мисля си, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе по закон“, заяви Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Проектът предвижда значително увеличаване на някои социални плащания, като при представянето си беше посрещнат скептично от част от преговарящите за управление партии.

Държавният глава посочи, че българската дипломация трябва да отиде в ръцете на професионалисти от кариерата: „Необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската идентичност, нашата история, култура и правата на нашите сънародници зад граница“. Това беше явна препратка към казуса със Северна Македония и европейската ѝ перспектива.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!