60, а не 120 лева добавка за пенсионерите догодина. Това уточнение по плана си за бюджета направи финансовият министър. Валери Белчев отговори на въпроси в онлайн рубриката - "Властта говори открито".

Стана ясно, че данъци няма да се вдигат, но е възможен нов дълг до 12 милиарда лева.

Значително по-голям таван на дълга догодина, отколкото заложения в бюджета за тази, обяви финансовият министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Таванът за тази година е 4,5 млрд. лева, а до момента е сме изтеглили 3,8 млрд. Догодина обаче лимитът на дълга ще скочи до 12 млрд. лева.

Очакваният дефицит догодина е 2,9 на сто, а инфлацията над 4%, посочи министърът. Заплатите в държавния сектор ще се увеличат с 5%.

Снимка: btvnovinite.bg

А пенсионерите ще разчитат на по-малка добавка към пенсиите от обявената в четвъртък – през първите шест месеца на 2022 г. те ще получават 60, а не 120 лв.

„Ако базовата пенсия стане 370 лева, с надбавката става 430, когато след известно време COVID-a свърши, минималната пенсия ще стане 370 лева“, изчисли Белчев.

Екатерина Трайкова, която получава малко над минималната, има нужда от добавката по-дълго време. 

„Освен да не се храним - това е. Плащаме си сметки и накрая не остава нищо за храна!“, коментира пенсионерката.

По-високите социални разходи няма да са съпроводени от вдигане на данъци, поясни министърът. Таванът на дълга обаче ще расте. Може и да не се наложи да стигаме до него, разясни Белчев.

„Една трета от него ще отиде за погасяване на предишни задължения, друга за компенсиране на евентуален дефицит“, каза финансовият министър.

Критиките по проекта не закъсняха.

Снимка: btvnovinite.bg

„12 млрд. нов дълг за една година направо е скандално. Няма нищо по-лошо от активната глупост спомняте ли си го– на великия Гьоте!“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Така, както е внесен от служебното правителство, е проблем да бъде приет бюджетът просто, защото очакваме структурни промени в правителството“, каза Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Така предложен – не, естествено. Всички ще дадем своя принос, когато влезе в пленарна зала, шанс да мине има. По-големият въпрос е, че не виждам как, технологично, това да стане в рамките на календарната година“, коментира Георги Ганев от „Демократична България“.

Снимка: btvnovinite.bg

От останалите политически сили в парламента не коментираха проекта.